Sabtu, 21 Januari 2017

Apakah Ciri Hard Disk terbaik?

Fungsi Hard Disk adalah untuk menyimpan data dalam kuantiti yang banyak. Jadi, sekiranya korang ada banyak data tak kiralah gambar, video atau dokumen penting yang perlu disimpan tetapi korang tak dapat nak simpan dalam laptop disebabkan oleh kapasitinya yang limited, Hard Disk boleh membantu menyelesaikan masalah korang.

"Sebelum ini semua data aku simpan dalam laptop sahaja dan malangnya laptop aku mengalami masalah dan file file penting macam gambar time konvo, resume dan macam macam lagi hilang. Untuk mengelakkan masalah yang sama terjadi lagi, aku perlukan hard disk"

Ada beberapa ciri penting yang perlu dititiberatkan sebelum membuat keputusan untuk membelinya. Tujuan membeli hard disk adalah untuk dijadikan sebagai back up untuk menyimpan data agar ianya berada dalam keadaan selamat kan. Jadi, kita perlu pastikan hard disk yang dibeli adalah yang terbaik. Jom kita tengok apakah ciri ciri yang dimaksudkan?


  •  Kapasiti Hard Disk.
Kapasiti Hard Disk bergantung kepada pembelinya, Sekiranya korang memerlukan hard disk untuk menyimpan file file yang bersaiz kecil seperti Microsoft word,excel atau gambar, kapasiti hard disk sebanyak 500GB sudah memadai tetapi sekiranya korang menyimpan banyak video dan gambar (bersaiz besar - contohnya gambar yang diambil menggunakan camera DSLR), korang perlu membeli hard disk yang boleh menyimpan data sekurang kurangnya 1TB.

  • Daya Ketahanan
Daya ketahanan hard disk perlu dititikberatkan untuk mengelakkan file file yang disimpan tidak dapat diakses. Ada tiga daya tahan yang perlu diberi perhatian iaitu kalis air, tahan lasak dan tahan habuk. Yang menjadi persoalannya, ada ke hard disk yang mempunyai daya tahan macam nih? Sudah tentu ada!


  • Kepantasan memproses data
File yang bersaiz besar seperti video akan mengambil masa yang agak lama untuk dpindahkan. Jadi, untuk mempercepatkan pemindahan data hard disk korang memerlukan USB 3.0 kerana ia dapat memindahkan data sepantas 5GB/second!


Ada banyak lagi ciri ciri penting yang perlu diberi perhatian, contohnya macam warranty, harga dan macam macam lagi tetapi ketiga tiga ciri yang aku share dengan korang ini adalah antara ciri yang wajib ada pada hard disk yang bakal korang beli.


Hard disk yang melengkapi semua ciri ciri diatas adalah Hard Disk keluaran ADATA Technology dan korang boleh dapatkannya di laman sesewang LAZADA Malaysia dengan harga yang sangat berpatutan.

Sabtu, 14 Januari 2017

Make It Yours Giveaway by Luqman Zakaria

Kepada semua blogger yang tak tahu nak buat apa. Hilang idea untuk update entry. Apa kata korang join Make It Yours Giveaway ini. Ada banyak hadiah yang menarik menanti korang semua. Jom kita tengok apa syarat syarat penyertaan untuk GA kali ini.

Syarat Syarat Make It Yours Giveaway

1. Buat entry berkenaan dengan Giveaway ini dan tajuk entry adalah seperti berikut
"Make It Yours Giveaway by Luqman Zakaria"

2. Letakkan banner Giveaway ini di dalam entry korang dan linkkan balik ke entry ini.


3. Follow instagram @lqmnzkria dan korang perlu post banner diatas di instagram korang dengan #makeityours dan #giveawaybyluqmanzakaria. Kalau korang tak ada instagram, korang kena letakkan banner di sidebar sepanjang GA ini berlangsung dan linkkan banner tersebut di entry ini. 

4.Follow facebook fanpage www.arepnakbebel.com di @arepnakbebel

5.Pastikan korang komen dan letakkan link entry dan instagram user ID di mana mana entry blog arepnakbebel untuk maklum balas dari pihak admin. 

Berikut adalah syarat syarat yang korang kena ikut untuk menyertai GA ini. Seperti biasa, pemenang akan dipilih menggunakan random.org dan korang mungkin salah seorang pemenang yang akan mendapat hadiah ini.

Wah Chan Pearl Bracelet (1x Pemenang)
Glass Water Bottle + RM5 Topup (2x Pemenang)
RM10 Topup (4x Pemenang)

Korang boleh singgah dan baca entry Hadiah untuk pemenang Make It Yours Giveaway by Luqman Zakaria untuk tengok sendiri hadiah hadiah yang korang akan dapat nanti. InshaAllah. Selamat mencuba!

Hadiah untuk Pemenang Make It Yours Giveaway by Luqman Zakaria!

365 Days Daily Planner giveaway by Luqman Zakaria berjalan dengan lancar dan alhamdulillah hadiah sudah pon dihantar kepada pemenang. Dan untuk kali ini aku akan adakan satu lagi GA yang kedua yang diberi nama Make It yours Giveaway by Luqman Zakaria.

GA yang pertama mendapat sambutan yang agak mengalakkan. Rasa terkilan jugalah sebab hadiah tak banyak. Tapi untuk Make It yours Giveaway by Luqman Zakaria, Aku ada sediakan beberapa hadiah untuk dimenangi.

Wah Chan Pearl Bracelet (1x Pemenang)*Satu jer la yer. Satu lagi tuh dah bagi dekat kakak.hehe


Dalam entry Key to a diamond bracelet + gifts by Wah Chan aku ada share dengan korang semua yang aku dapat pearl bracelet dalam contest yang diadakan oleh dorang. Memandangkan aku tak guna pon pearl bracelet tuh aku akan bagi dekat korang. Jadi kalau berminat, bolehlah join Make it yours Giveaway yang akan diadakan tak lama lagi.

Glass Water Bottle + RM5 topup (2x Pemenang)


RM10 Topup (4x Pemenang)

Ini adalah semua hadiah yang disediakan untuk pemenang Make It yours Giveaway by Luqman Zakaria. Aku harap GA kali ini akan mendapat sambutan jugak dari korang semua. Akan ada beberapa syarat yang korang kena ikut tapi tak adalah susah pon.hehe. Stay tuned ok!

Rabu, 11 Januari 2017

Pencarian Bloglist Januari & Februari 2017

Assamualaikum.

Kepada semua yang nak join Pencarian Bloglist Januari & Februari 2017 anjuran blogger Airell Hassan boleh klik banner dekat bawah ini.


Segmen ini akan tamat pada 12 Januari 2017. Rasanya masih belum terlambat lagi kalau korang semua nak join. Hanya 15 blogger bertuah sahaja akan terpilih jadi tunggu apa lagi? Joinlah sekarang.