Sabtu, 28 November 2015

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

Assalamualaikum.

Masih tinggal sebulan lebih lagi sebelum kita menyambut tahun baru, 2016 dan rasanya ini adalah masa yang paling sesuai untuk aku lancarkan Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3. Pada tahun 2013, the first segmen for the bloglist was amazing, there were so many bloggers yang interested to join. Sama juga dengan tahun ini 2015, ramai yang support.

Untuk tahun depan 2016, aku harap korang semua still lagi sudi untuk join segmen bloglist ini. Walau pon korang dah pernah join before. Please, please and please jangan serik untuk join lagi untuk next year. Seperti mana yang terpapar pada tajuk entry, blogger yang join segmen ini akan berada dalam bloglist di blog arepnakbebel.com selama setahun. yeayy!

As usual, syarat untuk join tersangat sangatlah senang, Korang cuma perlu copy paste "Invitation Card" dekat bawah ini dan ikut syarat syarat dia and Waalaah! you're in! *ini pon copy paste ayat tahun lepas.lol


After dah joined this "segmen" you will automatically berada dalam "Infinity bloglist 2016". Tak akan ada pemilihan or kriteria yang tertentu. Just joined and your blog will be in the lists. Aku akan buat dua Section untuk lelaki dan perempuan. Senang sikit nak blogwalking nanti. Untuk lelaki aku akan letakkan blog korang dalam bloglist "Infinity Bloglist for HIM" and untuk perempuan aku akan letak dalam "Infinity Bloglist for HER". Lepas korang dah joined, korang boleh check blog korang dalam bloglist tersebut.OK? 

Aku harap segmen kali akan mendapat sambutan kalau tak dapat sambutan pon aku tetap akan create bloglist nih even ada 2 or 3 blogger jer yang join.huhu. So tunggu apa lagi. jom join segmen nih sekarang! Happy blogging. 

P/S : as mentioned, bloglist akan dikemaskini dari masa ke semasa. kalau korang found out yang blog korang tak ada dalam bloglist tuh.Please let me know.thank you.

Jumaat, 27 November 2015

Blogger dan business card

Assalamualaikum.

Topik entry untuk kali adalah berkenaan dengan business card. Basically, aku tengah cari Printing services yang boleh buat exactly macam yang aku nak untuk kad yang aku nak print. Aku ada design few business cards tapi untuk dicetak cuma satu design jerlah. 

As a blogger, business card is needed. Kalau dulu rasanya tak relevant untuk blogger ada business card right tapi nowadays we need to have a business card untuk urusan urusan tertentu. If let say korang pergi event, mungkin korang akan terserempak dengan business owner yang tengah cari blogger untuk promote their business secara online, korang boleh bagi card. At least dorang tahu yang kita betul betul serious about doing business with them. Secara tak langsung business owner or whoever yang nak collaborate dengan kita akan lebih confident to pick us a partner. betul tak?

That is a very simple example kenapa kita sebagai blogger perlu ada business card. kalau nak dibincangkan rasanya tak cukup tangan nak tulis. Berbalik kepada tajuk kita, Aku nak kongsi contoh design yang aku nak print dekat entry ini tapi macam segan pulak sebab aku ini bukannya pandai sangat dalam bidang ini. 

Selasa, 24 November 2015

Dapatkan kulit yang bersih dan cantik dengan Hada Labo

Assalamualaikum.

Skincare products yang ada dalam pasaran sekarang ini memang banyak sangat sampai rambang mata nak pilih dan semuanya menjanjikan hasil yang tiptop untuk membantu kulit kita nampak lebih sihat, lebih putih, lebih bermaya dan yang paling penting kulit kita yang suam suam kuku ini akan nampak lebih flawless. Tapi betul ke semua produk itu memberikan kita hasil yang memuaskan? 


Obviously not me. lol. Credit to peyebabterbaru.blogspot.my

Pada pendapat aku, semuanya bergantung pada kulit. Kita tak boleh nak tangkap muat jer beli apa apa product yang ada kat luar just because korang tengok kawan korang guna ada perubahan yang ketara pada kulit dorang. We need to "investigate" apa masalah kulit kita dulu before beli. Mungkin kawan korang tuh ada masalah kulit yang berminyak dan produk yang dorang guna itu sesuai untuk kulit yang berminyak tapi korang tak ada masalah yang sama, jadi bila korang guna produk itu tak ada apa pon yang berlaku.
Moral of the story, Kita perlu tahu apa masalah kulit kita before kita beli apa apa produk. Jangan jadi macam aku, Boleh dikatakan setiap bulan tukar pencuci muka. Result dia kelaut jugak. Muka tetap macam peta dunia. Scars kat mana mana pon ada. Aku ini pantang kalau ada jerawat hinggap mesti jari ini akan automatic pergi picit sebab feeling dia OMG tak terkata uolls.






Credit to www.vanitytrove.com 

Sekarang ini aku ada jumpa one produk yang aku rasa sesuai dengan kulit muka aku which is Hada Labo. Produk ini dari jepun and seriously it is good for my skin type. Sebelum ini aku tak tahu pon yang produk ini wujud di Malaysia. Aku dapat tahu pon dari seorang vlogger di Youtube.


Hada Labo AHA/BHA Foaming Wash

Mengandungi AHA (Alpha Hydroxy Acid) dan BHA (Salicylic Acid) untuk remove kotoran dan minyak pada kulit. The best thing is ianya tidak mengandungi alkohol. Awal bulan aritu aku ke gurdian to buy some stuffs lepas itu teringat pasal produk ini and terus grab dia punya Facial wash. 


Cara nak guna macam biasalah. First basahkan muka dengan air and then pump some amount of foam onto palm. Sapu and massage a lil bit on your face lepas tuh basuh. Selain dari Facial Wash ini aku ada grab another product. Is it called Mild Peeling Lotion from the same brand, Hada Labo. 


Mild Peeling Lotion

Mild Peeling lotion ini digunakan untuk membuang sel sel mati pada kulit wajah kita. So, after korang dah guna facial wash. Boleh continue guna Mild peeling lotion sebelum gunakan Serum dan Moisturiser. At the moment, aku tak pakai any moisturiser, tapi i am thinking of buying one of that. Oh yer, korang salah seorang pengguna mask macam aku tak? if korang guna, apply Mild peeling lotion before that akan memberikan better result to our skin.

Buat masa sekarang, Kulit aku masih lagi dalam proses untuk pulih. Hopefully by using this product, kulit aku akan jadi baik dengan cepat. Aku akan update lagi about this in future untuk share dengan korang result dia.

P/S: Please remember yer, Kalau nak beli apa apa produk kaji or Investigate dulu kulit kita bersesuaian atau tak dengan produk yang kita nak guna,

Jumaat, 20 November 2015

Birthday in advance di Setapak Sentral

Assalamualaikum.

Sangat sangat tak suka kalau mood nak blogging sedang berapi api tapi idea langsung tak singgah dekat otak ini. Even dah ada bahan untuk dikongsikan pon masih lagi tak dapat nak mulakan. Kita just move on the main topic jelah yer.

Seingat aku dari kecil sampailah sekarang tak pernah ada buat event dekat rumah or mana mana tempat untuk celebrate birthday aku secara besar besaran. Maksud aku macam jemput orang datang buat makan makan semua itu tak pernah  berlaku. Sebab itulah bila tarikh kelahiran aku  tiba aku tak rasa macam nak menangis dekat hujung dinding or duduk dalam bilik air sambil feeling feeling mandi standing shower sebab tak ada orang wish birthday. Tak boleh nak blame anyone pasal ini sebab aku pon kadang kadang tak ingat birthday sendiri. 

Tapi sejak aku kerja ini adalah celebrate birthday, itu pon bukanya kaw kaw punya celebration just hang out with friends, makan makan then balik tidur. haha. Aku dengan sorang member ini lahir on a same month jadi kitorang decide untuk celebrate our birthday together. Ini kali kedua celebrate birthday sama sama dan aktiviti kitorang still the same macam last year. Pergi makan makan lepas tuh Karaoke.


Kitorang normally pergi karaoke dekat Redbox Sogo tapi sekarang ini dah tutup. Tak tahulah kenapa. Pfft. Jadi terpaksalah tukar port lain. Luckily area rumah kitorang ada tempat Karaoke yang best. Before pergi karaoke kitorang pergi makan dulu. Nak pilih tempat makan bukan senang ok. The day before kitorang hang out sampailah semalam masih lagi tak tahu nak makan dekat mana. Last last End up makan dekat Korean Restaurant.

Rabu, 11 November 2015

Agenda Hari ini bersama Luqman Zakaria

Assalamualaikum.

Basically untuk entry kali ini aku nak berkongsi dengan korang tentang aktiviti yang aku buat hari ini. Sebenarnya everything yang berlaku langsung tak plan pun dan suprisingly it was so fun especially bila dapat hang out dengan kawan kawan sambil melakukan aktiviti yang menyihatkan. gituh.

It was all started bila aku bangun awal pagi and terus pergi ke tempat kerja walaupon hari ini offday. Reason why aku pergi sebab tertinggal barang jer tapi gigih jugak awal awal pagi menapak dekat office. At the same time aku pergi office wearing a so called baju sukan sebab plan nak pergi jogging dekat area rumah lepas balik.

Tapi at last pergi jogging dekat Tasik Titiwangsa dengan officemates sebab kebetulan after keja dorang memang nak ke sana. Lucky me sebab kalau tak aku mesti bosan jogging sorang sorang dekat area rumah.huhu.