Khamis, 29 Ogos 2013

My one and only anak buah

Siang tadi mak dengan ayah aku keluar beli barang untuk masak..jadi tinggallah aku dengan anak buah dekat rumah..tapi anak buah tidur..bosan pulak..so aku ameklah kamera snap snap gambar dia tengah tidur tapi boleh pulak die tersedar..maybe sebab flash kot..haha..tapi anak buah aku sangat kool sebab everytime tersedar dari tidur tak pernah nak nangis..bagus bagus..


macam inilah hari hari..gigih nak sengih walau pun tade gigi..senang kalau nak babysit die sebab tak banyak ragam..kelakar gambar yang pejam mata tuh..tiap kali snap guna flash..mesti gituhlah reaksi dia..


tapi sekarang dah pandai merangkak..pantang tinggalkan die sorang sorang..laju jer merayap..kalau dah pandai jalan taktaulah macam mana nanti kan.


hari ahad nanti aku dengan parents dah nak balik kelantan..mesti rindu..next time jumpe makin besarlah budak nih..and for sure makin hyper..oklah..sampai sini jerlah yer entry untuk kali ini..tade bende nak cakap...salam blogging :)

Rabu, 28 Ogos 2013

Luqman Zakaria dan Laman Sosial

Confident sungguh tajuk entry..gigih sangat nak cerita pasal diri sendiri kan.hamek kau..nama sendiri kat tajuk entry..dengan harapan menjadi nama yang paling di cari di google..angkat tangan letak kat bahu!.haha.. Tade benda sangat pon yang nak di cakapkan..cuma sekadar perkongsian sahaja..ececeh. Boleh dikatakan ramai blogger mempunyai akaun nuffnang kan..Selain berkongsi pelbagai maklumat  di blog..blogger juga boleh dapat side income..aku pernah cash out dari nuffnang nih dulu..sekali jer ..tak banyak pon..tapi oklah..lepas tuh dah tak ambik port sangat sebab lama menyepikan diri dari dunia blogging kan..bila check jer..alhamdulillah masih ade iklan yang melekat.


ade enam iklan yang masih bertaut di nuffnang aku..

Sekarang nih melampau banyak sangat laman sosial di alam maya..terberanak kalau nak ikut semua kan..tapi kena jugak amek tahu..kalau tak kene bahan dengan member..cakap outdated lah..itulah..inilah..aku pon dengan jayanya membuka akaun twitter..bila dah ade twitter tuh..tengah garu gatal pon aku update kat twitter uollss..


perlu ke print screen sekali dengan jumlah followers? haruslah. cukup untuk membuktikan account twitter aku aktif dan masih ade yang sanggup follow aku..walaupon setahun sekali bukak twitter..korang pon boleh follow kalau nak.ehem..ehem.. @arepnakbebel  

kalau cerita pasal twitter nih dah lame benor wujudnye..tapi kalau instagram nih masih baru baru lagi kan..aku pon apa lagi Sign up lah..berkongsi gambar dengan kengkawan kan..best jugak..nak gun pon senang..tak complicated.


meh kita share share gambar kat Instagram.boleh follow aku kat sini @luqmanzakaria

Oh yer.ada lagi satu laman sosial yang boleh dikatakan semua orang ada..facebook.Bila dah ada blog neh aku buat fan page untuk blog arepnakbebel.com. if aku ade update apa apa kat blog..aku akan update fan page sekali..kalau korang nak like pon boleh.. klik sini @arepnakbebel


ini sahajalah laman sosial yang boleh selalu aku online..twitter tuh je yang jarang jarang..korang pon share ler laman sosial yang korang guna kat kotak komen yer..senang senang boleh aku terjah tengok.hehe.salam blogging :)

Isnin, 26 Ogos 2013

Housewarming di rumah kakak

Alhamdulillah..kenyang betul!..Seharian di rumah kakak aku menjamu perut..Seronok sebab semua juadah yang disediakan adalah hasil tangan tuan rumah sendiri..Kitorang satu family gotong royong untuk menyiapkan semua juadah.

Macam macam ada..Nasi dagang, Satay plus Nasi Impit plus Kuah Kacang, Kek, Agar-agar batik, Puding jagung dan juga Triffle..entry ini sebenarnya bertujuan untuk share gambar je..tak sempat nak snap semua..biasalah kan..bila tetamu dah datang takkanlah nak terhegeh hegeh cakap "jangan makan dulu..nak snap jap".. tak naklah kena chop "hantu IG" kan walau pun..haha..



challenge accepted! seriously sebelum ini tak reti bakar sate sebab aku malas and tak pandai nak maen agak agak.."eh!eh! masak ke tidak..masak ke tidak"..last last hangus aku kerjakan..tapi awal awal jer..lepas tuh dah ok..first round memang syok bakar sate nih..tapi second round tuh dah semput sebab cuaca panas giler..ditambah pulak dengan panas bara..fuh!!memang membaralah kan..sate yang dibakar nih dimakan dengan Kuah kacang plus Nasi Impit..



Dalam banyak banyak juadah..Sate, Kuah kacang dengan Nasi Impit nih yang jadi tumpuan..ramai tetamu yang datang terjah sate dulu..yang lain tuh kemudian pon takpe..haha..aku pon sama kalau pergi open house or beraya rumah orang..nampak jer sate..terus terjah takut habes.. nanti tak sempat nak makan baru padan muka..kihkihkih..Jom kite tengok menu lain pulak..


Ini namanya nasi dagang..Superb giler..harini aku makan dua kali nasi dagang..my mum masak dua jenis gulai untuk makan dengan dengan Nasi Dagang nih..gulai ayam dan gulai ikan tongkol..dua dua faberet aku..yummehlah!



Masih drooling walau pun dah kenyang bila tengok juadah juadah kat atas nih..aiyoo..abes tuh macam manalah badan tak macam tong drum..sodih..semuanya hidangan yang berat berat kan..mari kita tengok makanan yang ringan ringan pulak..


ini kek feberet aku..every raya..kitorang mesti ada kek nih..kitorang panggil "kek kosong"..kalau letak kek yang grand grand bagai dengan kek nih depan aku..for sure aku akan makan kek nih dulu..nak buat pun senang tapi aku tak pernah buat pun..kakak aku yang selalu buatkan. macam aku citer awal awal tadi..kitorang ada hidangkan agar agar batik, puding jagung dan triffle kat guest tapi aku tak sempat nak snap..oh yer ade satu pencuci yang aku sempat amek..


walau pun majlis dibuat secara kecil kecilan..tetap meriah dan menyeronokkan..yang paling penting mengenyangkan..kakak aku ada jemput jiran jiran baru kat tempat area dia pindah tuh..untuk mengeratkan silaturahim dengan jiran tetangga katanya..alhamdulillah..jiran jiran yang dijemput ada yang datang..oklah..rasanya sampai sini sajelah untuk entry kali ini..assalamualaikum semua.

Rabu, 21 Ogos 2013

Drama Korea lagi : BIG

Walau pun cerita ini tak masuk akal tapi aku layankan juga sebab best. Drama korea yang ditayangkan di 8TV sebelum ini, Rooftop Prince pun tak masuk akal juga tapi best..jadi tak ada sebab untuk aku tidak menonton cerita korea. Episod cerita korea pon still boleh diterima sebab tak meleret sampai setahun dua macam...Ok dahlah..kalau merepek sampai besok pun tak habes..apa kata kita layan dulu trailer drama BIG ini..


BIG - Setiap Isnin hingga Jumaat Jam 8.30 malam di 8TV

 " 18-year-old Kang Gyung-Joon's (Shin Won-Ho) spirit suddenly finds itself in the body of 30-year-old Seo Yoon Jae (Gong Yoo) . Seo-Yon-Jae is a successful doctor and engaged to high school teacher Gil Da-Ran (Lee Min-Jung). Gil Da-Ran just so happens to be the teacher of 18-year old Kang Gyung-Joon. More problems ensue when 30-year-old Seo Yoon Jae falls in love with another woman (Bae Suzy). " - credit to asianwiki.com -