Perubahan pada blog arepnakbebel - Lifestyle, Event, Review, Travel, Info | Blog Arepnakbebel

Monday, 1 January 2018

Perubahan pada blog arepnakbebel

Perubahan pada blog arepnakbebel | Kalau bab bab editing nih aku memang failed sebab aku tak reti nak edit blog secara maksimum. Apa yang aku buat cuma sedikit perubahan dari segi pemilihan font dan juga wallpaper blog. Firstly, aku nak share pasal Tajuk entry. Pada aku jenis jenis font yang digunakan pada tajuk entry amat penting. Tajuk untuk entry tak boleh terlalu kecik dan terlalu besar. Paling penting, Font yang dipilih tidak terlalu sukar untuk readers baca dan faham.

Before


Sebelum ini, aku gunakan font "Josafin Slab" untuk tajuk entry. 

After


Tajuk entry adalah antara ayat ayat first yang readers akan baca, so it should be attractive for them to continue reading the contents. Fuh! jenuh fikir ayat nak tulis dalam bahasa asing.lol. Previously, tajuk entry boleh dikatakan ok tapi kurang menyerlah. Satu persatu aku scroll font font yang ada untuk dipilih. Akhirnya, Font "Lobster" jadi pilihan. Font Lobster pada aku, quite fancy dan attractive. Walaupon tulisan nih macam bersambung sambung dari huruf ke huruf tapi masih lagi boleh dibaca dan difahami oleh readers blog kita. 

The second thing yang aku tukar pada blog nih adalah background atau pon wallpaper. Fyi, aku nih tak suka warna warna yang terang, aku lebih sukakan warna warna pastel sebab warna macam nih boleh bagi keselesaan untuk mata aku. 


Kalau korang tengok, background blog aku berwarna light brown dengan corak corak yang simple sajor. Sorry tadi aku tak sempat nak print screen gambar background jer.


Untuk background baru aku pilih yang atas nih sebab warna dia cun dan tak terlalu heavy untuk mata. bak kata mak mak yang cari calon menantu "Sedap mata memandang".hehe. Antara faktor lain kenapa aku pilih warna warna macam nih adalah disebabkan oleh entry entry aku yang memang penuh dengan gambar and for sure dalam gambar gambar yang aku share tuh pon dah ade banyak colour kan. Jadi, pemilihan warna macam nih akan mengelakkan blog aku menjadi blog warna warna pelangi. dalam erti kata lain "Colour Shocked" *new term!ahaks.


So, here is the result!.

Quite ok for now aku rasa, nanti kalau rajin, aku nak tukar header pulak, dah lama sangat tak buat header baru. Oh yer sebelum tuh aku nak share pasal Alexa ranking untuk hari ini. 


Hoyeeah! Semakin lama semakin meletop ranking blog ini. Thank you semua. Untuk ranking alexa, aku selit selit jer dalam mana mana entry sebab malas nak buat entry khas. Aku nak ucapkan terima kasih banyak banyak pada yang support blog nih. Happy blogging semua.

No comments:

Post a Comment