Isnin, 18 September 2017

Cara untuk meningkatkan Pageview blog menggunakan Matched Content Adsense


Cara untuk meningkatkan Pageview blog menggunakan Matched Content Adsense | Entry kali aku nak berkongsi dengan korang serba sedikit tentang Matched Content. Sebenarnya dah lama nak share tapi baru hari ini aku dapat luangkan sepenuh masa depan laptop untuk menulis entry ini. 

Apa itu Matched Content

Matched content adalah service percuma yang disediakan oleh adsense untuk membantu blogger mempromosikan artikel mereka di blog. Dengan adanya matched content, pembaca akan "stay" lebih lama di blog kita untuk membaca artikel artikel lain.
Our experiments show that on average Matched content recommendations increase the number of pages viewed by 9% and the time spent on site by 10% - Adsense Help
Dibawah ini adalah contoh matched content yang aku create untuk blog ini

Kelebihan lain yang korang perlu tahu tentang matched content adalah ianya boleh di "monetize" tetapi bukan semua blogger yang menggunakan matched content mendapat kelebihan ini termasuk aku sendiri. Walau pon tidak boleh di monetize, matched content adsense ini masih memberikan manfaat lain contohnya membantu meningkatkan pageview blog. Untuk pengetahuan semua, blogger yang memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan oleh adsense sahaja  boleh meletakkan matched content di blog mereka. 
The Matched content feature is available to select the publishers. To be eligible, you must have a site that meets our mininum requirements for traffic volume and number of unique pages. We've put these to ensure that Matched content provides a great experience for your visitors. - Adsense Help

Cara untuk semak/check samada blog korang layak atau tidak untuk menggunakan Matched Content

Ikut langkah langkah yang aku kongsikan dibawah ini untuk check kelayakan blog korang. Ianya sangat senang dan mudah untuk difahami. 

  • 1.Login ke akaun adsense
  • 2.Klik setting
  • 3.Klik Mysites
  • 4.Klik Matched Content
  • 5.lepas tuh barulah korang boleh tengok samada blog korang layak atau pon tidak.

cara cara untuk buat/create matched content

Bila korang dah pastikan yang blog korang memang layak untuk menggunakan Match content baru boleh teruskan dengan step ini. Apa yang korang perlu buat sekarang cuma ikut langkah langkah ini.
  • 1.Login akaun adsense 
  • 2.Klik Myads
  • 3.Klik + New ads unit
  • 4.Klik Matched Content 
  • 5.Lepas tuh create dan edit Matched Content  mengikut kehendak korang. 

  • 6.Saiz Matched content juga boleh di customize tetapi sebaiknya pilih responsive lah sebab nanti kalau pembaca buka blog menggunakan phone dan tablet. matched content akan mengikut saiz phone dan tablet tersebut dimana ia akan nampak lebih kemas.
  • 7.Selepas semuanya selesai, klik Save and get code. Done! 
Sangat mudah dan senang kan nak create matched content. Apa yang korang perlu buat sekarang adalah memasang matched content di blog pulak. Korang boleh rujuk website dibawah untuk belajar cara cara memasang Matched Content di blog. Seperti biasa, aku harap entry ini dapat memberi manfaat kepada semua orang yang mendapat kelulusan adsense. Terima kasih.

25 ulasan:

  1. Tak boleh buat pula.. tak layak lah tu kan.. heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau blog tak verified untuk matched content memang tak leh buat..as mentioned blogger kena lepas syarat yang adsense nak dulu..nnti cuba lagi.

      Padam
  2. Kenapa bila saya buat dia tak keluar gambar ye? Hanya tajuk je yang keluar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin dia loading tuh..saya dah check kat blog kamu, matched content tuh dah ok..saya nampak gambar dengan tajuk dah keluar. hehe

      Padam
    2. Sebelum ni saya remove, lepas baca entri ni saya pasang balik, baru gambar tu muncul... tq ya...

      Padam
  3. Azwar try juga, tapi dekat bahagian setting azwar takde "matched content" macam mana pula ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maksudnya tak eligible untuk letak matched content lagi tuh..

      Padam
  4. terima kasih atas entry ini.moga kamu maju jaya selalu..sy follow kamu ya..jemput singgah ke blog sy jugga..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama :) terima kasih sebab follow. nanti luqman singgah blog irda pulak ok .

      Padam
  5. Masih lagi tak layak. Sebab traffic tak lepas minimum requirement lagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak lama lagi tuh..InsyaAllah nanti lepas la tuh :) amin

      Padam
  6. nice info luqman..adsense akak belum muncul selepas tukar domain...sedihnyerr

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thank you kak..ada artikel yang luqman baca pasal adsense bila tukar domain adsense kena apply balik tapi tak ingat dah..nanti luqman try cari balik.

      Padam
  7. nice sharing luqman.. sy dah cek tp tak layak lg. hehe. matched content tu x ada..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Xpa..ade peluang lagi tuh..Kena imporave lagi traffic..luqman pon still kena imporove sebab nak monetize matched content tuh..hehe

      Padam
  8. Tak lama lagi dapat la monetize matched content tu, earning pon boleh tahan okay untuk ads jenis tu. hehehe Bagus Luqman share tips. Hehe

    BalasPadam
  9. tak ada akaun adsense lagi,. huhuhu. harap nextime dapat approved. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semoga adsense cepat2 sikit approve. hehe. amin

      Padam
  10. Terima kasih berkongsi. Nanti boleh cuba buat gak.

    BalasPadam