Khamis, 14 September 2017

Cara untuk redirect Permalink artikel lama kepada Permalink artikel baru


Cara untuk redirect Permalink artikel lama kepada Permalink artikel baru | Pernah tak tersalah published entry/blogpost/artikel dalam blog korang? Maksudnya bila dah published, baru korang perasan ada kesalahan dalam Permalink artikel tersebut? Contohnya salah ejaan atau mungkin korang nak ubah tajuk artikel tersebut sebab rasa tak sesuai? Artikel tuh pulak sudah pon dikongsikan di social media lain contohnya facebook, twitter dan lain lain. Akan menjadi satu masalah bila kita ubah atau ganti permalink sebab nanti kalau pembaca klik artikel yang korang dah  share tadi, dorang tak akan jumpa artikel tersebut dan page akan keluar seperti dibawah.


Disebabkan perkara ini sering berlaku, kita perlu belajar cara cara untuk redirect permalink artikel yang lama kepada permalink artikel yang baru supaya masalah tersebut tidak berlaku. Bagaimana caranya? Jom baca artikel ini sampai habis. 

Step pertama, aku akan tunjukkan cara cara untuk tukarkan permalink lama kepada permalink baru dahulu. Selepas ianya diubah atau ditukar barulah kita boleh redirect link. Aku gunakan salah satu artikel dalam english blog aku sebagai contoh.


Cara untuk mengubah Permalink artikel sangat mudah. Ada beberapa langkah yang korang perlu buat untuk menukar Permalink lama kepada Permalink yang baru.

*Pastikan korang simpan/copy paste permalink yang lama di notepad atau words sebab kita akan gunakannya untuk redirect link nanti.

Cara untuk menukarkan Permalink lama kepada Permalink yang baru

  • 1.Pilih artikel 
  • 2.Revert to draft
  • 3.Edit 
  • 4.Permalink (tukar permalink mengikut kehendak korang)
  • 5.Publish balik artikel tersebut

Cara untuk redirect permalink artikel lama ke permalink artikel yang baru

Selepas korang dah published, maknanya permalink lama sudah pon ditukarkan kepada  permalink yang baru. Sekarang, barulah kita boleh redirect link. apa yang perlu korang buat sekarang ini adalah ikut langkah langkah dibawah dengan betul.
  • 1.Setting
  • 2.Search Prefences
  • 3.Error and redirections
  • 4.Custom redirects | klik edit
Selepas korang tekan edit, kolum seperti dibawah akan keluar.
Seterusnya korang perlu masukkan Permalink yang lama dalam kolum "From" dan Permalink yang baru dalam kolum "To". Klik butang "Permenant", "Save" dan last sekali "Save Changes".
Selesai! permalink artikel lama sudah pon di redirect kan ke permalink artikel yang baru. Jadi, sekarang ini, kalau pembaca blog korang klik pada link yang lama pon mereka akan dibawa ke link artikel yang baru. 

Penting!

Mungkin agak leceh bagi sesetengah orang untuk redirect artikel. Ada yang mengambil langkah mudah dimana mereka akan padamkan artikel yang mempunyai permalink yang salah dan tulis artikel baru. Sekiranya artikel yang dipadam sudah dikongsi di mana mana social media ianya akan merugikan korang. Bila pembaca yang klik link artikel tuh ia akan dibawa ke page yang bertulis "Error 404". Agak mengecewakan pembaca sekiranya perkara tersebut berlaku dan mereka berkemungkinan tidak akan mencari artikel lain lagi di blog korang. 

Aku harap artikel ini dapat memberi manfaat dan membantu korang dengan lebih mudah. Kalau ada apa apa yang korang tak paham tentang redirect link ini boleh tinggalkan komen di bawah. Aku akan cuba sedaya upaya untuk tolong ok. Terima Kasih

4 ulasan: