Selasa, 19 Julai 2016

Blogger business card untuk arepnakbebel.com

17:05 26
Assalamualaikum.

Rasanya belum terlambat lagi nak wish Selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua yang singgah arepnakbebel.com. Al maklumlah raya kan sebulan. Tahun ini aku raya dekat tempat kerja sajo. Orang lain sibuk berketupat rendang, aku duduk dalam opis jawab call. 

Kali ini dah masuk tahun kedua aku celebrate raya dekat opis. First time raya di perantuan memang sebak jugalah tapi bila dah masuk second time, perasaan tuh dah boleh kawal sikit. gituh.haha. Oklah, kita tolak tepi dulu cerita pasal raya sebab untuk entry kali ini aku nak berkongsi serba sedikit tentang business card.

Bulan november tahun lepas aku pernah share satu entry berkenaan dengan BLOGGER DAN BUSINESS CARD . Masa itu design untuk business card memang dah ada cuma nak print kan jer tapi tak tahulah kenapa aku tak buat. Sekarang ini bila tengok balik design tuh bersyukur jugalah tak print.haha


Untuk design yang baru aku prefer warna putih untuk background sebab ianya simple and clean. Not as perfect as i want it to be but i love it so much especially tulisan "Luqmanzakaria" dan logo. Kudos to my brother sebab buatkan logo yang awesome tuh.


Design untuk card ini memang penting. kita cuba sebaik mungkin untuk design business card kita supaya nampak cantek dan kemas tapi selain dari itu font yang dipilih untuk card pon memainkan peranan penting juga sebab kita nak maklumat yang disampaikan tuh senang untuk difahami oleh semua orang.

Lepas jer siap aku cepat cepat hantarkan design untuk perinting. Kalau aku pendingkan lagi maknanya tahun 2017 pon business card ini takkan wujud.haha. Alhamdulillah sekarang printed business card dah ada dekat aku. Lambat sikit dapat sebab pos laju tutup sebab raya kan.



Dah lama nak buat kad tapi baru sekarang jadi realiti.haha. sebelum ini banyak idea yang acah acah jer tapi tak buat. sabar jerlah dengan perangai sendiri. Berbalik pada kad yang aku buat ini, ianya memang simple gila. Blogger yang belum buat kad tuh dah boleh start plan sekarang yer. 

Jumaat, 1 Julai 2016

Pengalaman bersama SVENSON

10:00 20
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pada 26 Mei yang lepas aku berpeluang ke Svenson [Hair Care Expert] di Menara Hap Seng, Kuala Lumpur untuk menganalisis kulit kepala bersama pakar dalam bidang tersebut, Ms Deborah Whelan. Disebabkan aku memang ada masalah keguguran rambut, aku mengambil peluang ini untuk dapatkan nasihat, tips dan cara yang betul dalam penjagaan kulit kepala supaya rambut aku menjadi lebih sihat, kuat dan yang paling penting masalah keguguran rambut dapat dikurangkan.


"Ms. Deborah is a leading hair and scalp specialist with over 20 years of clinical experience providing clinical and home treatment for alopecia and scalp disorders. Deborah's approach of treatment and solutions for patients is both with medical products, trichological and nutrition programmes. Deborah has also been a member of The Institute of Trichologists for almost 20 years and is the owner of 2 clinics in Galway and Dublin, Ireland since 2005."

One to one session bersama Ms. Deborah Whelan adalah sangat berguna untuk aku sebab dia bagi banyak tips untuk menjaga kulit kepala supaya lebih sihat. Pemakanan dan gaya hidup kita banyak memainkan peranan sebenarnya dalam penjagaan kulit kepala. Sekiranya kita kurang tidur atau stress boleh menyebabkan keguguran rambut, sama juga dengan makanan, kurangnya protein boleh menyebabkan perkara yang sama berlaku.


Sedang menunggu giliran masing masing untuk berjumpa dengan Deborah Whelan.

Apabila sesi bersama Deborah berakhir, aku diberikan voucher rawatan kulit kepala dan rambut bersesuaian dengan masalah yang dihadapi. Pada 1st June yang lepas aku berpeluang untuk mengunakan voucher tersebut dan rawatan dibuat di cawangan Svenson yang terletak di bangunan Hap Seng juga.


Seperti biasa sebelum memulakan rawatan, rambut dan kulit kepala aku dibasuh dan dikeringkan. Untuk rawatan ini, aku dibantu oleh Christina, seorang Therapist yang mempunyai 10 tahun pengalaman bekerja bersama Svenson. MET Machine diperlukan sepanjang rawatan dijalankan.


Ini adalah MET Machine yang digunakan. Tujuan machine ini digunakan adalah untuk membantu ubat yang diletakkan di kulit kepala diserap dengan lebih cepat dan lebih dalam hingga ke akar rambut. Selepas proses ini selesai, rambut dan kulit kepala di steam dan akhirnya dikeringkan. 

Rawatan ini sangat mudah, cepat dan yang paling penting ianya memberikan kesan yang positif pada rambut aku. Selepas rawatan dijalankan, kulit kepala menjadi lebih segar dan bersih. Aku amat berpuas hati dan thanks to christina for treating me like a king on that day.haha


Terima kasih juga kepada Svenson kerana memberi peluang kepada aku untuk mencuba rawatan ini. Kepada korang semua, kalau nak tahu lebih lanjut tentang svenson. korang boleh layari www.svensonhair.com.my. Ada macam macam maklumat yang korang boleh dapat macam services dan lokasi pusat rawatan svenson di malaysia.