Khamis, 4 Februari 2016

Meatballs dan Shuttle Bus PERCUMA ke IKEA Cheras

By luqman zakaria  |  07:00 29 comments

Assalamualaikum.

Kalau tak silap, IKEA Cheras dibuka pada 19 November 2015 tapi baru semalam dapat jejakkan kaki ke sana. Maklumlah masa tak mengizinkan, lepas itu kalau ada masa pon tak best kot pergi sorang sorang. Kalau pergi sekali pon nak buat apa? Sekadar cuci mata tuh oklah tapi still tak best kalau sorang kan. Kebetulan semalam kawan ajak pergi sana sebab nak pekena meatballs sambil window shopping. 


Dari LRT Chan Sow Lin kitorang naik teksi sebab langsung tak tahu pasal Free Shuttle bus untuk ke IKEA. Kalau tahu kitorang tunggu jer bas sebab tak payah nak spend duit untuk transportation. Dari LRT Chan Sow Lin ke IKEA dalam RM4.70. Dengan keadaan ekonomi kita yang nan hado ini kena berjimat sikit anda anda semua.hehe.

Selamat sampai dekat IKEA tapi tak tahu entrance celah mana. Kitorang suruh jer driver tuh drop off tepi jalan then kitorang exersice sikit cari pintu masuk. Bila dah masuk dalam IKEA haruslah usha barang barang dia walaupon tak beli apa apa sebab tujuan utama datang nak makan jer kan. 


Inilah yang kitorang makan dekat sana. Untuk dua orang. Meatballs 15 biji sorang, Ayam 2.5 sorang, lepas tuh Spring rolls suppose 2 sorang tapi misi tak berjaya sebab tak dapat nak habiskan semua. Bukan tak sedap tapi kenyang. Time nak order and amek makanan kitorang memang lapar sesangat. Semua benda rasa nak makan tapi bila dah amek tak habes plak. *Please jangan tiru perangai kami

Bila dah kenyang tuh, kitorang lepak lepak sekejap sambil bercerita pasal kehidupan kitorang yang sendu nih  tapi tiba tiba plak mengantuk. Kalau tunggu lama lama boleh tertidur dekat meja makan, kitorang terus keluar dari IKEA kengkonon nak tahan teksi nak balik ke LRT Chan Sow Lin. Tengah tengah berjalan tuh aku ternampak Jadual Shuttle bus. Dari situlah aku tahu pasal perkhidmatan Free Shuttle bus ini. 


Bila dapat tahu pasal ini, kitorang decide untuk tunggu bas instead of amek teksi sebab kebetulan waktu tuh bas pon dah ada. Bas yang disediakan memang mengikut waktu yang ditetapkan kalau korang decide nak amek bas, kena punctual! 


Tak sangka pulak ramai yang menggunakan perkhidmatan bas ini, ingatkan dua tiga orang jer sebab waktu tengah tunggu bas tak ramai sangat orang. Kepada korang korang semua yang nak ke IKEA Cheras tapi tak ada transport jangan risau yer naik jer public transport yang disediakan. 

Author: luqman zakaria

Hello, My name is luqman zakaria and i am the author/writer of this blog. If you have any enquiries, feel free to contact me via email que_man91@yahoo.com or you can reach me thru facebook and instagram. Thank you and have a pleasant day.

29 ulasan:

  1. bagus jugak tu...
    bukan semua bg perkhidmatan macam ni..

    BalasPadam
  2. Tak berkesempatan pergi lagi, haritu sempat lalu je. hehehe.. Okay juga dia buat kemudahan bas macam ni.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa. ada masa nanti boleh pergi. Memang mudah dan yang penting jimat.hehe

      Padam
  3. Balasan
    1. macam nampak semalam.nk tegur takut salah org plak..haha

      Padam
  4. Best gak dapat tumpang bus free. Jimat belanja tambang. Kalaulah kat sini ada, boleh kata tiap-tiap minggu saya nak pergi. Heheh.

    http://angellovesoldier.blogspot.com/

    BalasPadam
  5. As Salam, salam ukhuwah dari Bunda.... Bunda belom pernah sampai lagi IKEA Cheras ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam ukhuwah jgk dari saya bunda..saya tuh pon first time pergi bunda!

      Padam
  6. selangorku dah buat bas percuma
    tapi secara berperingkat untuk satu selangor..
    syabas ikea..
    btw, awk.. jemput join GA http://belogzeera.blogspot.my/2016/02/giveaway-sugarscarf-bg-zeeralily.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok la tuh nanti senang la nak pergi jenjalan hehe

      Padam
  7. Tak pernah pergi Ikea... hurm.... sedihnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. its ok..nanti kalau ade mase boleh la pergi

      Padam
  8. shawal datang singgah sini.. :)

    jemput join GA Shawal ^^

    http://akubukaninnocent.blogspot.my/2016/02/daebakfebruary.html

    BalasPadam
  9. alaaaa...alaaaa...serius ke tak tau...Sally dah lama tau tapi takde la update dlm blog sbb jarang pi sana punn..hihi..takpe..next time okay naik bas je jgn nek teksi dahhh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. sally la tak share dulu..kalau tak mesti dah tau..heheh..lepas ini memang tak naek teksi dah..haha

      Padam
  10. HYEE..THANKS SINGGAH BLOG SYIRA LOKMAN :D DAH LAMA BARU SEMPAT NAK SINGGAH SINI BALAS KUNJUNGAN..DOAKAN SYIRA FOR NEW SEM :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe..its okay..doakan syira dapat 4 flat sem baru ini..amin.. hehe

      Padam
  11. Dua dua IKEA tak pernah pergi lagi hahaha sian lah Nad ni! Paling teringin nak try meatball IKEA tuuuu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. takpe la..nanti kalau ada masa free boleh la pergi

      Padam
  12. huk aloh bas dari Putrajaya Ke IKEA Cheras x de kee hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau yg tuh boleh bagi cadangan untuk IKEA. haha

      Padam
  13. oh ada rupanya.. k lily memang tak naik bas punye orang pun kan hehehhe

    BalasPadam

E-mail Newsletter

Sign up now to receive breaking news and to hear what's new with us.

Recent Articles

© 2014 LUQMAN ZAKARIA. WP themonic converted by Bloggertheme9. Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
TOP