Jumaat, 27 November 2015

Blogger dan business card

By luqman zakaria  |  18:57 34 comments

Assalamualaikum.

Topik entry untuk kali adalah berkenaan dengan business card. Basically, aku tengah cari Printing services yang boleh buat exactly macam yang aku nak untuk kad yang aku nak print. Aku ada design few business cards tapi untuk dicetak cuma satu design jerlah. 

As a blogger, business card is needed. Kalau dulu rasanya tak relevant untuk blogger ada business card right tapi nowadays we need to have a business card untuk urusan urusan tertentu. If let say korang pergi event, mungkin korang akan terserempak dengan business owner yang tengah cari blogger untuk promote their business secara online, korang boleh bagi card. At least dorang tahu yang kita betul betul serious about doing business with them. Secara tak langsung business owner or whoever yang nak collaborate dengan kita akan lebih confident to pick us a partner. betul tak?

That is a very simple example kenapa kita sebagai blogger perlu ada business card. kalau nak dibincangkan rasanya tak cukup tangan nak tulis. Berbalik kepada tajuk kita, Aku nak kongsi contoh design yang aku nak print dekat entry ini tapi macam segan pulak sebab aku ini bukannya pandai sangat dalam bidang ini. 



Dalam banyak banyak design yang aku ada, aku pilih yang ini.Sangat sangat simple dan kalau nak diikutkan maybe ianya kurang menyerlah tapi aku rasa bila dah print nanti card ini akan nampak menarik sebabnya before aku start design, aku buat research dulu on the material yang aku nak. So that, aku boleh bayangkan macam mana rupa dia bila dah print nanti.


Dan yang ini pulak the second side of the card. See! aku dah cakap yang aku ini tak kreatif sangat dalam bidang ini. As long as informations yang perlu ada dalam business card aku ini complete rasanya oklah kot.haha. Background colour itu aku pick sama colour dengan tulisan Luqman Zakaria dan fonts yang aku guna pon ada 3 jenis jer. Tambah tambah sikit lepas tuh done!.


Sekarang ini aku nak share pasal material plak. Ada beberapa jenis pilihan tapi yang aku nak Matte Lamination dan UV Spot untuk both side.Once aku dah print nanti, business card aku akan nampak lebih kurang macam dalam gambar kat atas ini. UV Spot yang aku maksudkan tadi macam tulisan "Hidden" dalam gambar ini. Ok tak?

As i said, business card ini penting yer, Ianya macam business opportunity untuk kita as a blogger. Rasanya sampai sini sahajalah untuk entry kali ini. Seperti biasa, thank you for dropping by and happy blogging.

Author: luqman zakaria

Hello, My name is luqman zakaria and i am the author/writer of this blog. If you have any enquiries, feel free to contact me via email que_man91@yahoo.com or you can reach me thru facebook and instagram. Thank you and have a pleasant day.

34 ulasan:

  1. saya pilih yg biasa tp guna kaler yg menyerlah ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup. yang biasa2 jer..tak nak yang crowded sgt.

      Padam
  2. cantik card tu simple n nice... harus ada bussiness card... gd idea

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima SA :) itu yang tengah nak buat ini..skg cuma tengah cari tempat kat mana nak print jer.

      Padam
  3. BBL pun baru je buat BC sebelum raya hari tu.. booking dengan tawakal printing - search dlm ig. murah, bagi je design kat dia nanti dia caj printing je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih BBL sebab kongsi. nanti sy usha ig dorang. once again thank you :)

      Padam
  4. Saya pnya kalis air dh trnsparent.. xleh koyak hehee tp jgn ptah le.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh yeke..ade post dekat blog tak nak tengok..hehe

      Padam
  5. Yang penting simple and font boleh faham... Hehehe

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. yup..i think this is the simple one..haha

      Padam
  7. Aku pernah tengok business card dia pakai transparent plastic, style tapi tak tahu la mahal ke murah rep.

    BalasPadam
    Balasan
    1. lawa jugak dean..tapi kalau transparent kena guna one side je la kot.

      Padam
  8. cantik design tu luqman....kira kreatif jugak la tuhhh heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih DM..itu je la yang mampu buat..hehe

      Padam
  9. 1st kad yanie biasa je.. lepas ni nak buat yg lebih baik..hihih..kad pun dah nak habis ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasalah first try kan..masam mula mula buat tuh berapa kotak?

      Padam
  10. Wahh,haah saya tak pernah ada bisnes card. Thanks!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pon tak pernah ada..ini pon first time nak buat.

      Padam
  11. Cik Siti ada business card...tapi untuk business la..untuk blog tak dak lagi....huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh yeke...buat business ke..buatlah untuk blog plak..hehe

      Padam
  12. cantik kad tu luqman
    sy x pernah lagi ada blogger card..teringin jugak nak buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq hehe..buatlah saya pon baru design jer..belum print lg.

      Padam
  13. Simple kad tu....suka kumpul kad blogger ni...hihi

    BalasPadam
  14. cantik lah bisnes kad. nanti boleh tukar2. tapi kite x buat lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. design je ni awk..belum print kan lagi

      Padam
  15. cantik belum buat lagi bisnes card

    BalasPadam
    Balasan
    1. same la..ini pon design jer belum print lagi

      Padam

E-mail Newsletter

Sign up now to receive breaking news and to hear what's new with us.

Recent Articles

© 2014 LUQMAN ZAKARIA. WP themonic converted by Bloggertheme9. Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
TOP