Sabtu, 3 Oktober 2015

Oh My Size!

By luqman zakaria  |  20:51 35 comments

Assalamualaikum.

Hari yang ditunggu tunggu dah pon sampai, dengan menggelupurnya aku ke mesin ATM berdekatan untuk check samada gaji dah masuk ke belum sebab tak sabar nak pergi shopping baju dan seluar baru. Pakaian yang sedia ada tuh dah macam tak berapa nak selesa sangat pakai sebab dah ketat sikit tapi still boleh pakai.

Seperti biasalah kalau pergi mana mana store pakaian, cara dorang susun pakaian are almost the same kan..bermula dari saiz yang kecil dan yang paling bawah atau hujung sekali will be the last or biggest size that they have. Macam biasa aku akan scroll satu satu cari untuk cari which size yang boleh fit aku punya badan and unfortunately tak ada.



Oh My Size! tergamam sekejap sebab size paling besar pon aku tak boleh nak pakai. Stress ok bila size yang paling gajah pon tak boleh nak fit. At that moment jugaklah aku ditampar oleh realiti dimana aku baru sedar yang aku nih gemok. haha. *sebelum nih pon dah sedar tapi still feeling feeling kurus lagi.weewww.





Bila kesedaran tuh dah ada aku mulalah nak timbang berat sebab nak tahu jugak berapa actually berat aku nih. Sekali timbang selepas balik dari cuti raya puasa arituh kecut perut tahu tak sebab berat dah cecah 107kg. Tahniah untuk aku sebab dapat title Obesiti. lol. Lepas timbang tuh tahap kesedaran aku semakin membuak buak. Jadi aku decide untuk diet. Bercakap pasal diet nih aku pernah juga buat dulu dulu tapi sekejap jer lepas tuh tersasar ke lautan hindi.

Aku harap azam aku untuk kurus kali ini akan membuahkan hasil. Alhamdulillah selepas dari balik cuti raya puasa on 21 atau 22 julai kalau tak silap, aku start diet dengan berat 107kg dan sekarang on 3 October berat aku 95kg. Dalam masa 2 Bulan lebih aku dapat kurangkan 12kg. Berat ideal aku dalam 65-75kg, aku harap berat aku akan terus berkurang sampailah capai target.

P/S : kata kata kejian dari orang yang berhati busuk  sebenarnya adalah salah satu sebab untuk korang capai apa yang korang nak. Don't give up. Keep it up. 

Author: luqman zakaria

Hello, I am Author, decode to know more: In commodo magna nisl, ac porta turpis blandit quis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In commodo magna nisl, ac porta turpis blandit quis. Lorem ipsum dolor sit amet.

35 ulasan:

  1. Nie yang xsuka ni Kalau shoping beli seluar.baget saiz tu tapi xmuat kemudiannya p fitting room tukar seluar kita balik .kemudian cari saiz yg baru.tu pun kalau muat saiz baru kalau xmuat dah kena ulang alik cari saiz T_T kalau baju senang le nak baget saiz kalau nak tukar saiz pun senang nak salin.ngeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. tau xpe..bila saiz sy selalu pakai tak muat tuh kena cepat2 sedar diri..haha

      Padam
  2. Aku pun dah 70kg loni rep :(
    Seluar lama 29 takleh paka blako doh. Loni kena beli 31.

    Download video di youtube as motivation to keep you on track, in case of demotivation.

    Chok di na (Good luck!)

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha..still ok din tuh..berat 70kg..aku nih kena struggle lagi..aku kalau demotivated memang akan tengok video so that aku sedar diri balik yang aku kena kurus..hehe

      Padam
    2. rep baca tips dari the vocket ni, ada sain aku buat meme berkesan.

      http://thevocket.com/hilang-40kg-dalam-masa-3-bulan/

      Good luck k!

      Padam
    3. tq for sharing Dean. aku nak baca lah.

      Padam
  3. dongibap kipidap orang sekarang kata..
    insyaAllah boleh kurus sebagaimana yang dihajati..
    107kg tu dah lebih kurang adik ipar saya masa tahun 2013.. dia yang dah mula berat obes beberapa tahun, pada hujung 2013 nekad diet dan senaman buat harian, sekarang alhamdulillah kekal berat dalm 68-74kg katanya. memang nampak slim sangat sb orangnya tinggi.. tapi dia mmg jaga makan sekarang..istiqamah.. u too k.. u can do it

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh kalau macam tuh lebih kurang saya lah..berat ideal yang sepatutnya sy kena dapat 65-75kg..and tinggi sy pulak 173cm..kena istiqamah nih..tq bg semangat..hehe

      Padam
  4. 173 cm? cuba 60 kg insyaAllah nampak lebih fit dan macho.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer..sy ade jgk check kalau untuk ketinggian 173 nih berat kena dalam 65-75 kg.. insyaallah boleh dapat.

      Padam
  5. all the best ! mesti bolehhhhh~ gemuk is not an option, huhu~

    nona follow diet atkins, agak berkesan, cuma skrg dh rajin cheat pulakk, tp bila dh turun byk tuhh, dy maintains, nk turun lg dah susah pulokkkks, hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq nona bg support..same2 kita turunkan berat badan..kalau tercheat xpe..kita mula balik..tp jangan selalu la cheat tuh..hehe..all the best utk nona jgk..

      Padam
  6. Woah! Sally ni turun berat...tapi badan tu masih maintain...takde kurang pun...hahahha...chuoolsss is sedih tau! kahkah

    Btw, selamat menempuh berat ideal tau! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. thank you sally singgah sini and bagi support..insyaallah boleh dapat berat ideal..amin

      Padam
  7. Balasan
    1. tau xpe..skg pon tgh on going la..hehe

      Padam
  8. Assalammualaikum... luqman,

    Insaallah ... tiada yang mustahil dalam mencapai berat ideal. Janji istiqamah dan berusaha tanpa mengenal penat dan jemu. Luqman pasti berjaya.

    mselim3

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih bagi support..harap harap nanti sy dapat kurus.amin

      Padam
  9. Skrg dah modern. Mcm mcm jenis diet boleh follow. Cuma perlu disiplin je paling penting. Good luck yaa. Semoga tercapai berat ideal tu ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye la..disiplin tuh memang penting kalau tak mesti gagal.hehe..terima kasih support

      Padam
  10. All da best k.
    Saya pun ada sedara "berisi". Lelaki gak. Pastu dia amalkan diet seimbang. Alhamdulillah, berkat sentiasa istiqamah dan tak mudah putus asa. Dia dah slim. Siyesly macam tak caya. Heee
    So, you also can do it haaaa ^^
    Amin, in shaa Allah :)

    BalasPadam
  11. insya allah kalau mind set dah tetapkan utk kurus, pasti akan berjaya. chaiyok chaiyok!

    BalasPadam
  12. Hii. Nak tips tak? Lapar je, minum air. Lapar je minum air. No dinner. Nasi 1x je. Sarapan wajib. Lunch makan nasi. Tido awal sebab tdo lambat akan jadi lapar. hii

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak bg tips?sgt sgt dialukan..hehe..memang memerlukan buat masa nih..hehe

      Padam
  13. Asalam Luqman..alamak makin naik ke saiz..ada minum win tea tak..kena juga deat sebenarnya..ketinggian dan umur tengok ..obes ke tak kan,

    BalasPadam
  14. rami datang drop komen kan Luqman...tahnia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah ramai jgk yg komen2 bg semangat and support..terima kasih untuk dorang semua termasuk kamu.

      Padam
  15. salam ukhwah, kunjungan pertama ke sini, masalah saiz ni memang selalu terjadi tak kira usia atau saiz kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam ukhwah anajingga :) terima kasih byk2 sebab singgah blog sy nih..

      Padam
  16. Assalamualaikum,

    Bonde singgah untuk BW... Nice blog,
    [done follow]

    visit : www.bondezaidalifah.com

    http://www.bondezaidalifah.com/2015/10/senarai-url-blog-19.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Bonde :) terima kasih follow.

      Padam
  17. Can u share mcm mana nk turun sedemikian rupa? Berat saya 55 kg and tinggi 141 only 😢 saya nak kurang ke 45kg. And nk cuba clenx tea

    BalasPadam

E-mail Newsletter

Sign up now to receive breaking news and to hear what's new with us.

Recent Articles

© 2014 LUQMAN ZAKARIA. WP themonic converted by Bloggertheme9. Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
TOP