Selasa, 29 Disember 2015

Senarai 58 Blogger yang menyertai Segmen Infinity Bloglist arepnakbebel 2016

19:40 27
Assalamualaikum.

Alhamdulillah! Akhirnya tamat juga segmen Infinity bloglist arepnakbebel.com yang diadakan selama satu bulan. fuhh!. Terima kasih kepada semua blogger yang bagi support untuk segmen ini. Secara tak langsung semua 58 peserta akan disenaraikan dalam Infinity bloglist selama satu tahun.


Disini aku senaraikan semua peserta kepada dua kategori dan aku harap semua blogger yang join boleh buat semakan samada blog anda berada dalam list ini atau pon tidak. Kalau tak ada please inform admin ok. Maklumlah yer, admin ini pon manusia biasa takut terlepas pandang dan untuk blogger blogger lain pon boleh singgah dan baca entry ini, manalah tahu korang ada berkenan dengan mana mana blog, bolehlah blogwalking dan follow sekali. 

     Infinity for HER
  1. http://qiyasaad.blogspot.my
  2. http://najwazahid94.blogspot.my
  3. http://www.ciksiti.com
  4. http://ccicutedesign.blogspot.com
  5. http://nazaraman.blogspot.my
  6. http://cikilamenari.blogspot.my
  7. http://twittykingdom.blogspot.my
  8. http://ainnadhirah-aien.blogspot.my
  9. http://nuwulproperty.blogspot.my
  10. http://nikalani88.blogspot.my
  11. http://blognabihah.blogspot.my
  12. http://merosnordn.blogspot.my
  13. http://fiazdiary.blogspot.my
  14. http://sebabakusabrina.blogspot.com
  15. http://beehaazman19.blogspot.my
  16. http://littlesnorlax.blogspot.my
  17. http://bluechoralpearl.blogspot.my
  18. http://www.kisahpondokkecil.com
  19. http://eiydacalyx90.blogspot.my
  20. http://jepunmari2.blogspot.com
  21. http://thezszailaaa.blogspot.my
  22. http://itsmelyya.blogspot.my
  23. http://fardiyah.blogspot.my
  24. http://minidiariai.blogspot.my
  25. http://syaza-applemints.blogspot.my
  26. http://jombercontest.blogspot.my
  27. http://fififizahresepi.blogspot.my
  28. http://umikasum.blogspot.com
  29. http://skuterlady.blogspot.my
  30. http://beautifulofiman.blogspot.com
  31. http://yangbaik.blogspot.my
  32. http://ash-tsukidate.blogspot.my
  33. http://nurqasehbiz.blogspot.my
  34. http://hiphiphorray15.blogspot.my
  35. http://noradzwatyrokkafella.blogspot.my
  36. http://muffincokelatcinta.blogspot.my
  37. http://www.cekgunorazimah.com
  38. http://messarah.blogspot.my
  39. http://mimirheem.blogspot.my
  40. http://husnamujahidah.blogspot.com
  41. http://aienienka.blogspot.my
  42. http://farah-atiqah98.blogspot.my
  43. http://fakmal0.blogspot.my
  44. http://diariibuwafiq.blogspot.my
  45. http://www.sayidahnapisah.com
  46. http://www.aimisyahirah.com/


     Infinity for HIM
  1. http://bicarapensilwarna.blogspot.my
  2. http://akubukaninnocent.blogspot.my
  3. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my
  4. http://jomkliksini.blogspot.my
  5. http://www.pokcikblogger.com
  6. http://izzatazhrofficial.blogspot.my
  7. http://perantaumasa96.blogspot.my
  8. http://mhakimfaiz.blogspot.my
  9. http://khudrihalim.blogspot.my
  10. http://kakikerja.blogspot.my
  11. http://azlanrumadi.blogspot.my
  12. http://www.keladionline.com
Pada January 1, 2016, Blog korang semua akan berada dalam "Infinity Bloglist" di sidebar blog arepnakbebel.com. Terima kasih kepada semua yang menjayakan segmen aku yang tak seberapa ini yer. Seriously terharu ok T_T sebab ada juga yang nak join segmen blogger suam suam kuku ini. *Lap air mata.

Rabu, 23 Disember 2015

Ya Ampun! Self Service laundry maju nau nau.

02:22 18
Assalamualaikum.

Warga Blog sekalian. Siapa dekat sini species malas basuh baju? angkat siku tinggi tinggi lepas tuh 'siku' kepala sendiri. haha. Basuh baju pon malas memang patutlah siku kepala sendiri kan. Macam aku ini bukan malas tapi kurang rajin. kihkih. kalau kat rumah, memang mak tak pon kakak aku yang basuh, padahal bukan susah pon, just masuk kan baju dalam washing machine and bila dah siap tuh kau sidai jer dekat ampaian tunggu kering. settle. Bukannya kau kena pikul baju dalam bakul lepas tuh pergi basuh tepi sungai. Tapi tuhlah kan bila malas dah mula merasuk,  kau nak makan untuk hidup pon kau sanggup tahan tahan. tak gituh?

Sekarang ini semua benda tuh kena buat sendiri sebab jauh dari family. Aku ini menyewa jer and dalam rumah tak ada washing machine. Nak hantar laundry yang timbang ala ala dua ringgit sekilo tuh macam mahal jer. Better pergi self service laundry (SSL) tak payah kau nak tunggu 24 jam untuk collect balik pakaian. 


Biasanya, aku akan ke SLL dekat area rumah aku, memang dekat sangat jalan kaki jer tapi sejak beberapa hari yang lepas kot laundry tuh dah tutup. At first, aku ingat dia buka lambat ke apa, tapi dua hari lepas aku pergi time matahari terpacak atas kepala pon still lagi tak buka buka. Aku pon apa lagi cari la SLL lain yang berdekatan and wallah! aku jumpa Cleanpro Express.


Macam biasalah kalau dekat self service laundry ini akan ada washer dan dryer. Dekat cleanpro ada tiga pilihan, samada 9kg, 14kg dan yang paling ohsem ada washer dah dryer untuk 25kg. So, kau tak payah gelabah sangat kalau ada banyak pakaian. tak perlu divide guna dua washer and dryer. just letak sekali jalan jer.


25kg, Since laundry area rumah aku tuh dah tutup. Pakaian yang ada untuk dibasuh memang banyak gila. Mampu garu kepala jer bila tengok sebab kalau nak basuh tangan confirm confirm aku kena berkhemah dalam bilik air sebab tak akan siap punya dalam masa yang singkat. 


And this is the Dryer. Dekat tempat biasa aku pergi paling paling "busuk" pon ada untuk 18kg. Tapi dekat sini ada yang 25kg. Terbukti anda memang pro. sep sikit Cleanpro. Kalau korang nak tahu ada beberapa kemudahan lain yang disediakan di Cleanpro ini. Contohnya Coin exchange machine, Vending machine for drinks,  Vending machine untuk korang beli detergent, bleach atau pon softener if let say korang tak bawa, laundry beg pun ada kalau nak beli, ada Massage chair, Touch the sky dan juga Koisk Machine.

Part yang paling best untuk dikongsikan dengan korang adalah berkaitan Touch The Sky. apakah? TTS ini sebenarnya card system yang perkenalkan oleh Cleanpro untuk kemudahan customer dorang. Sekiranya korang pengguna setia Cleanpro, korang wajib ada dan guna sebab ianya coinless, faster, easy, convenient, secure dan juga trendy. Masa first time tengok Kiosk machine untuk Smart card ini aku macam jakun jugalah sebab untuk basuh baju pon guna smart card kau!. Maju nau nau kan.


Haaa. inilah dia Kiosk machine untuk beli smart card touch the sky. Aku belum lagi berkesempatan untuk guna. Next time, kalau aku guna, aku akan share dengan korang semua pengalaman mengunakan Smart card ini. So far, aku berpuas hati dengan service dekat cleanpro ini sebab banyak kemudahan yang ada especially wifi. Tak adalah bosan sangat duduk dekat situ sambil tunggu baju. Online pulak sambil masssage kan. No wonderlah Cleanpro ada banyak cawangan di malaysia, Singapore and thailand.

Isnin, 14 Disember 2015

Botol air A5 Memo yang stylo dan menjimatkan ruang beg anda.

19:52 22
Assalamualaikum.

Youtube merupakan salah satu social media website yang paling kerap aku buka selain facebook. Terlampau banyak informasi yang kita akan dapat melalui youtube samada baik atau pun buruk. betul tak? Tapi apa kaitannya dengan botol air A5 memo?

Of course lah ada kaitan sebabnya aku tahu pasal botol air A5 memo ini pon dari youtube. One of the vloggers upload a video about this super amazing botol air di account youtube dia dan aku secara tak langsung terpengaruh untuk beli benda alah ini. #sorrynotsorry lol.


Sebenarnya aku pun tak tahu nak beli dekat mana dan tak beria sangat pun nak beli tapi hari ini kebetulan aku ke setapak central dan nampak botol air ini terus beli. Niat sebenar nak pergi cari charmed aroma candle tapi hampeh tak ada. yang ada pun bau dia ntah apa apa. So aku beli la botol air ini. 

Sebelum ini aku dah pernah beli botol air dan aku actually suka sangat botol air tuh sebab design dia memang cool habis tapi sadly bila letak dalam beg, ruang untuk aku letak benda lain dah terjejas. gituh. dalam erti kata lain "menyempit" kan ruang beg. kahkah

Sabtu, 28 November 2015

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

13:04 145
Assalamualaikum.

Masih tinggal sebulan lebih lagi sebelum kita menyambut tahun baru, 2016 dan rasanya ini adalah masa yang paling sesuai untuk aku lancarkan Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3. Pada tahun 2013, the first segmen for the bloglist was amazing, there were so many bloggers yang interested to join. Sama juga dengan tahun ini 2015, ramai yang support.

Untuk tahun depan 2016, aku harap korang semua still lagi sudi untuk join segmen bloglist ini. Walau pon korang dah pernah join before. Please, please and please jangan serik untuk join lagi untuk next year. Seperti mana yang terpapar pada tajuk entry, blogger yang join segmen ini akan berada dalam bloglist di blog arepnakbebel.com selama setahun. yeayy!

As usual, syarat untuk join tersangat sangatlah senang, Korang cuma perlu copy paste "Invitation Card" dekat bawah ini dan ikut syarat syarat dia and Waalaah! you're in! *ini pon copy paste ayat tahun lepas.lol


After dah joined this "segmen" you will automatically berada dalam "Infinity bloglist 2016". Tak akan ada pemilihan or kriteria yang tertentu. Just joined and your blog will be in the lists. Aku akan buat dua Section untuk lelaki dan perempuan. Senang sikit nak blogwalking nanti. Untuk lelaki aku akan letakkan blog korang dalam bloglist "Infinity Bloglist for HIM" and untuk perempuan aku akan letak dalam "Infinity Bloglist for HER". Lepas korang dah joined, korang boleh check blog korang dalam bloglist tersebut.OK? 

Aku harap segmen kali akan mendapat sambutan kalau tak dapat sambutan pon aku tetap akan create bloglist nih even ada 2 or 3 blogger jer yang join.huhu. So tunggu apa lagi. jom join segmen nih sekarang! Happy blogging. 

P/S : as mentioned, bloglist akan dikemaskini dari masa ke semasa. kalau korang found out yang blog korang tak ada dalam bloglist tuh.Please let me know.thank you.

Jumaat, 27 November 2015

Blogger dan business card

18:57 34
Assalamualaikum.

Topik entry untuk kali adalah berkenaan dengan business card. Basically, aku tengah cari Printing services yang boleh buat exactly macam yang aku nak untuk kad yang aku nak print. Aku ada design few business cards tapi untuk dicetak cuma satu design jerlah. 

As a blogger, business card is needed. Kalau dulu rasanya tak relevant untuk blogger ada business card right tapi nowadays we need to have a business card untuk urusan urusan tertentu. If let say korang pergi event, mungkin korang akan terserempak dengan business owner yang tengah cari blogger untuk promote their business secara online, korang boleh bagi card. At least dorang tahu yang kita betul betul serious about doing business with them. Secara tak langsung business owner or whoever yang nak collaborate dengan kita akan lebih confident to pick us a partner. betul tak?

That is a very simple example kenapa kita sebagai blogger perlu ada business card. kalau nak dibincangkan rasanya tak cukup tangan nak tulis. Berbalik kepada tajuk kita, Aku nak kongsi contoh design yang aku nak print dekat entry ini tapi macam segan pulak sebab aku ini bukannya pandai sangat dalam bidang ini. 

Selasa, 24 November 2015

Dapatkan kulit yang bersih dan cantik dengan Hada Labo

23:28 38
Assalamualaikum.

Skincare products yang ada dalam pasaran sekarang ini memang banyak sangat sampai rambang mata nak pilih dan semuanya menjanjikan hasil yang tiptop untuk membantu kulit kita nampak lebih sihat, lebih putih, lebih bermaya dan yang paling penting kulit kita yang suam suam kuku ini akan nampak lebih flawless. Tapi betul ke semua produk itu memberikan kita hasil yang memuaskan? 


Obviously not me. lol. Credit to peyebabterbaru.blogspot.my

Pada pendapat aku, semuanya bergantung pada kulit. Kita tak boleh nak tangkap muat jer beli apa apa product yang ada kat luar just because korang tengok kawan korang guna ada perubahan yang ketara pada kulit dorang. We need to "investigate" apa masalah kulit kita dulu before beli. Mungkin kawan korang tuh ada masalah kulit yang berminyak dan produk yang dorang guna itu sesuai untuk kulit yang berminyak tapi korang tak ada masalah yang sama, jadi bila korang guna produk itu tak ada apa pon yang berlaku.
Moral of the story, Kita perlu tahu apa masalah kulit kita before kita beli apa apa produk. Jangan jadi macam aku, Boleh dikatakan setiap bulan tukar pencuci muka. Result dia kelaut jugak. Muka tetap macam peta dunia. Scars kat mana mana pon ada. Aku ini pantang kalau ada jerawat hinggap mesti jari ini akan automatic pergi picit sebab feeling dia OMG tak terkata uolls.






Credit to www.vanitytrove.com 

Sekarang ini aku ada jumpa one produk yang aku rasa sesuai dengan kulit muka aku which is Hada Labo. Produk ini dari jepun and seriously it is good for my skin type. Sebelum ini aku tak tahu pon yang produk ini wujud di Malaysia. Aku dapat tahu pon dari seorang vlogger di Youtube.


Hada Labo AHA/BHA Foaming Wash

Mengandungi AHA (Alpha Hydroxy Acid) dan BHA (Salicylic Acid) untuk remove kotoran dan minyak pada kulit. The best thing is ianya tidak mengandungi alkohol. Awal bulan aritu aku ke gurdian to buy some stuffs lepas itu teringat pasal produk ini and terus grab dia punya Facial wash. 


Cara nak guna macam biasalah. First basahkan muka dengan air and then pump some amount of foam onto palm. Sapu and massage a lil bit on your face lepas tuh basuh. Selain dari Facial Wash ini aku ada grab another product. Is it called Mild Peeling Lotion from the same brand, Hada Labo. 


Mild Peeling Lotion

Mild Peeling lotion ini digunakan untuk membuang sel sel mati pada kulit wajah kita. So, after korang dah guna facial wash. Boleh continue guna Mild peeling lotion sebelum gunakan Serum dan Moisturiser. At the moment, aku tak pakai any moisturiser, tapi i am thinking of buying one of that. Oh yer, korang salah seorang pengguna mask macam aku tak? if korang guna, apply Mild peeling lotion before that akan memberikan better result to our skin.

Buat masa sekarang, Kulit aku masih lagi dalam proses untuk pulih. Hopefully by using this product, kulit aku akan jadi baik dengan cepat. Aku akan update lagi about this in future untuk share dengan korang result dia.

P/S: Please remember yer, Kalau nak beli apa apa produk kaji or Investigate dulu kulit kita bersesuaian atau tak dengan produk yang kita nak guna,

Jumaat, 20 November 2015

Birthday in advance di Setapak Sentral

07:00 26
Assalamualaikum.

Sangat sangat tak suka kalau mood nak blogging sedang berapi api tapi idea langsung tak singgah dekat otak ini. Even dah ada bahan untuk dikongsikan pon masih lagi tak dapat nak mulakan. Kita just move on the main topic jelah yer.

Seingat aku dari kecil sampailah sekarang tak pernah ada buat event dekat rumah or mana mana tempat untuk celebrate birthday aku secara besar besaran. Maksud aku macam jemput orang datang buat makan makan semua itu tak pernah  berlaku. Sebab itulah bila tarikh kelahiran aku  tiba aku tak rasa macam nak menangis dekat hujung dinding or duduk dalam bilik air sambil feeling feeling mandi standing shower sebab tak ada orang wish birthday. Tak boleh nak blame anyone pasal ini sebab aku pon kadang kadang tak ingat birthday sendiri. 

Tapi sejak aku kerja ini adalah celebrate birthday, itu pon bukanya kaw kaw punya celebration just hang out with friends, makan makan then balik tidur. haha. Aku dengan sorang member ini lahir on a same month jadi kitorang decide untuk celebrate our birthday together. Ini kali kedua celebrate birthday sama sama dan aktiviti kitorang still the same macam last year. Pergi makan makan lepas tuh Karaoke.


Kitorang normally pergi karaoke dekat Redbox Sogo tapi sekarang ini dah tutup. Tak tahulah kenapa. Pfft. Jadi terpaksalah tukar port lain. Luckily area rumah kitorang ada tempat Karaoke yang best. Before pergi karaoke kitorang pergi makan dulu. Nak pilih tempat makan bukan senang ok. The day before kitorang hang out sampailah semalam masih lagi tak tahu nak makan dekat mana. Last last End up makan dekat Korean Restaurant.

Rabu, 11 November 2015

Agenda Hari ini bersama Luqman Zakaria

23:26 20
Assalamualaikum.

Basically untuk entry kali ini aku nak berkongsi dengan korang tentang aktiviti yang aku buat hari ini. Sebenarnya everything yang berlaku langsung tak plan pun dan suprisingly it was so fun especially bila dapat hang out dengan kawan kawan sambil melakukan aktiviti yang menyihatkan. gituh.

It was all started bila aku bangun awal pagi and terus pergi ke tempat kerja walaupon hari ini offday. Reason why aku pergi sebab tertinggal barang jer tapi gigih jugak awal awal pagi menapak dekat office. At the same time aku pergi office wearing a so called baju sukan sebab plan nak pergi jogging dekat area rumah lepas balik.

Tapi at last pergi jogging dekat Tasik Titiwangsa dengan officemates sebab kebetulan after keja dorang memang nak ke sana. Lucky me sebab kalau tak aku mesti bosan jogging sorang sorang dekat area rumah.huhu.



Sabtu, 31 Oktober 2015

Jom amalkan Clenx Tea dan Green Tea untuk Kurus dan Sihat

00:34 55
Jom amalkan Clenx Tea dan Green Tea untuk Kurus dan Sihat | Nak kurus dan sihat tapi langsung tak ambil apa apa inisiatif. itulah aku. Sebelum ini mana pernah nak ambil tahu tentang produk kesihatan lebih lebih lagi pasal green tea dan clenx tea yang aku nak kongsi untuk entry kali ini. 

Kesedaran untuk mengamalkan Clenx tea dan green tea datang bila aku mengalami satu pengalaman ngeri yang tak dapat nak diungkap dengan kata kata..gituh tapi tak adalah ngeri sangat pon.haha. Kalau nak tahu apa sebabnya korang semua boleh singgah baca entry Oh My Size

Sebelum aku merepek dan melalut yang bukan bukan baik kita kembali pada tujuan utama entry ini. First, jom tengok apa kebaikan Clenx Tea untuk badan kita.

  • Mengurangkan berat badan atau mengekalkan bentuk badan yang ideal
  • Mengalakkan proses perkumuhan dan melegakan sembelit
  • Meningkatkan keupayaan organ organ detoksifikasi
  • Menguatkan Sistem imunisasi


Aku nak kongsikan serba sedikit pengalaman aku dengan Clenx tea. As i said sebelum ini aku tak pernah fikir pon untuk amalkan minuman macam nih dan tak pernah ambil tahu pon apa kebaikan yang aku akan dapat kalau minum Clenx Tea. 


Dalam entry sebelum ini, aku pernah bagitahu yang aku berniat untuk kuruskan badan. Selain Jogging dan kawal cara pemakanan, aku cuba untuk minum dan mengamalkan Clenx Tea ini 2 hingga 3 kali seminggu . Masa beli tuh excited nak try nih tapi sekali bancuh..hmmm..semerbak bau dia. kembang kempis hidung ini nak habiskan satu cawan.



Clenx Tea disediakan dalam bentuk Uncang supaya senang untuk kita bancuh dan bawa ke mana mana. Aku biasanya akan minum waktu malam selepas makan malam tapi bergantung pada keadaan jugak. Kenapa? kejap lagi aku cerita kenapa.


Clenx Tea ini kan teh detoks, jadi kalau minum sure korang akan ulang alik pergi toilet dua tiga kali. Macam aku, lepas 7 hingga 8 jam minum baru kesan itu akan datang. Aku plak keja shift jadi kena pandai bajet masa. Sebab itu aku cakap tadi ianya depends pada keadaan. Korang kalau nak minum mesti kena pandai bajet masa kalau tak susah nanti. Mana tahu time dok meeting dengan bos tetiba perut memulas. satu hal pulak kan.hehe.


Selain Clenx Tea, aku mengamalkan green tea jugak. Setiap hari selepas makan mesti kena minum sebab green tea ini kebaikannya memang selambak atau dalam erti kata lain banyak giler.

Antara kebaikan Green Tea

  • Menurunkan berat badan
  • Menurunkan Tahap gula dalam darah
  • Mencegah Kanser
  • Membantu mengurangkan kadar kolestrol jahat (LDL)
  • Mencegah Osteoporosis
  • Meningkatkan sistem immun
  • Mencegah keracunan makanan
  • Membantu mengawal tekanan darah tinggi
Dan banyak lagi. kalau nak senarai satu satu lenguh jari nak taip. Korang boleh google untuk tahu kelebihan yang lain.hehe. Untuk green tea ini aku masih lagi tengah cari brand yang sesuai dengan tekak aku. Currently using BOH tapi cannot go la.haha. Any suggestion? Last but not least, Jom Kurus dan sihat bersama TEH! tapi jangan lupa exercise jugak untuk kesan yang lebih maximum. lol. Happy blogging semua.

Jumaat, 23 Oktober 2015

GIVEAWAY : Duit Saku Dari BBL

01:25 16

< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Rasanya dah makin stress rakyat Malaysia dengan isu harga barang & perkhidmatan dah naik. Pergi sana - harga barang naik, pergi situ - harga itu naik & datang sini pun dah naik harga. Tapi jangan risau jangan kusut kepala kerana BBL nak kasi duit saku untuk korang! 

Khamis, 8 Oktober 2015

Logo baru yang Awesome Blog Luqman Zakaria

00:30 24
Assalamualaikum.

Setiap kali buat comeback mesti nak kena ubah template dan segala macam yang ada dalam blog sebab nak bagi semangat untuk diri sendiri supaya lepas nih jangan tenggelam timbul macam selalu tapi selepas dua atau tiga entry tup tup hilang sampai berbulan bulan. itulah aku!

Harap sangat kali ini penglibatan aku dalam dunia blogging akan bertahan lama dan akan berterusan dengan jayanya. gituh. macam statement retis yang buat comeback selepas bertahun bawa diri ke luar negara kan.eh! Oklah. Tanpa melengahkan masa, aku dengan ini melancarkan logo terbaru blog luqman zakaria.



Idea asal untuk logo blog aku ini sepatutnya gabungan antara huruf L dan Z. Design untuk logo yang asal tuh sebenarnya dah nak siap pon. Aku decide untuk letak yang tuh tapi we realize that logo asal yang kitorang design tuh sama dengan logo blog lain. Untuk mengelakkan isu ciplak kitorang cancel yang tuh yang fikirkan idea yang berbeza.

Selepas beberapa minit memerah otak, Abang aku come up with an idea to combine huruf L dan Q as a logo to this blog. At first aku tak agree sebab aku dah terbiasa dengan LZ yang membawa maksud Luqman Zakaria tapi bila fikir balik why not kita try dulu dan tengok hasil dia macam mana and yes i loikeee sebab simple. Aku boleh gunakan untuk header dan juga watermark. Sekali jalan je abis cerita.


Untuk page blog pulak aku still menggunakan Logo yang sama tetapi ada sedikit penambahan  supaya nampak lebih menarik. korang boleh tengok dekat bawah nih.


Credit to my brother for the logo.

Terima kasih juga kepada semua orang yang masih lagi memberi sokongan kepada blog aku, Walaupon dah lama sangat tak update apa apa still juga datang jenguk. Aku harap korang suka dengan perubahan pada blog yang sekarang nih. Aku cuba sebaik mungkin untuk buat blog nih nampak clean, cepat loading dan kemas. Sekali lagi terima kasih dan Happy Blogging.

Sabtu, 3 Oktober 2015

Oh My Size!

20:51 35
Assalamualaikum.

Hari yang ditunggu tunggu dah pon sampai, dengan menggelupurnya aku ke mesin ATM berdekatan untuk check samada gaji dah masuk ke belum sebab tak sabar nak pergi shopping baju dan seluar baru. Pakaian yang sedia ada tuh dah macam tak berapa nak selesa sangat pakai sebab dah ketat sikit tapi still boleh pakai.

Seperti biasalah kalau pergi mana mana store pakaian, cara dorang susun pakaian are almost the same kan..bermula dari saiz yang kecil dan yang paling bawah atau hujung sekali will be the last or biggest size that they have. Macam biasa aku akan scroll satu satu cari untuk cari which size yang boleh fit aku punya badan and unfortunately tak ada.



Oh My Size! tergamam sekejap sebab size paling besar pon aku tak boleh nak pakai. Stress ok bila size yang paling gajah pon tak boleh nak fit. At that moment jugaklah aku ditampar oleh realiti dimana aku baru sedar yang aku nih gemok. haha. *sebelum nih pon dah sedar tapi still feeling feeling kurus lagi.weewww.

Ahad, 26 Julai 2015

24 Jam di Aloft Kuala Lumpur Sentral

02:24 12
Assalamualaikum.

Haluu bloggers. Hari ini aku nak share dengan korang semua pengalaman aku dengan kawan kawan bermalam di Aloft Kuala Lumpur Sentral. Kenapa Aloft? First sebab decoration and design hotel nih very young and fresh. Everywhere pon colourful and modern memang sesuai untuk youngsters macam kitorang.gituh. The second one, rate bilik yang affordable. Itu yang paling penting. kalau tak  affordable maknanya tak dapatlah nak check sini kan.


Aloha Desk 

Reason yang ketiga adalah disebabkan oleh lokasi hotel. kalau korang nak pergi by public transport memang senang nak reach hotel nih especially kalau naik LRT sebab Aloft hotel dekat ngan KL Sentral dan NU Sentral. 

For those yang nak shopping tuh senanglah. gambar yang aku share kat atas ini nama dia Aloha desk ( reception ) dan belakang reception counter ini ada satu grab n' go cafe (Re:fuel). On the right side pulak ada lobby lounge yang dipanggil Re:mix. kat situ korang boleh lepak and if let say korang tertinggal charger ke korang boleh charge kat situ sebab dorang ada sediakan tempat untuk charge phone. 



Room Key card

After dah settle check in and key card pon dah dapat kitorang straight away pergi ke bilik. Kitorang sebenarnya request early check in tapi tak dapat due to heavy occupancy. Masa kitorang pulak singkat sangat sangat sebab besok tuh dah start keja balik so tak dapatlah nak berjimba lebih. haha.


Basically kat atas nih adalah gambar bedroom, bathroom dan juga amenities yang ada dalam bilik. The best part adalah bed yang ada dalam bilik nih. kitorang request to have a twin queen bed instead of twin single bed. Besar gila kot, siap boleh guling guling macam dalam filem hindustan uolls. korang nak tahu tak "mega reason" why kitorang check in sini? lol. semestinya sebab pool dorang ler.hoho. 



Pool die dekat rooftop. kitorang pergi time malam, so tak dapat la nak tunjuk time siang punye view camne. Tapi for sure memang best. tak lama pon lepak sini sebab bukannya nak mandi pon. Lepas tuh kitorang keluar kejap pergi minum minum and balik bilik around satu pagi camtuh. kitorang check in plak time bulan puasa, haruslah kena bangun sahur kan kalau tak kejap lagi belum sempat tengahari perut dah start keroncong, kang nanya.huhu.


Sahur menu untuk room service quite oklah jugak. kenyang dan rasa pon boleh tahan sedap. Sahur menu yang hotel provide untuk guest tak banyak, ada dua pilihan jer hari tuh tapi berbaloi sebab banyak item dan yang paling penting murah.muahhaha,.

kitorang check in sehari jer pon tapi seronok sebab dapat hang out dengan kawan kawan. Insha Allah lepas ini kalau ada peluang and masa, nak pergi check in hotel lain pulak. thank you and happy blogging.

Isnin, 6 Julai 2015

Iftar bersama mereka di Mandarin Oriental

14:50 12
Assalamualaikum.

Kalau masuk bulan puasa jer mesti rambang mata nak pilih tempat berbuka puasa kan. Untuk entry kali ini aku nak kurangkan sikit "kerambangan" mata korang yang tengah dok usha usha tempat berbuka puasa tuh. Salah satunya adalah Mandarin Oriental yang menawarkan buffet ramadhan yang memang best giler. Boleh dikatakan semua makanan yang dorang serve kat situ marvelous semuanya.hihi.

Ini bukan dongeng semata mata yer. ini berdasarkan pengalaman aku sendiri.gituh. On 1st of july aritu, aku ngan member office decide nak beriftar kat sana. walau pon masa tuh masih ragu ragu sebab pricey sikit kitorang tetap nak try jugak. Bukannya selalu pon kan. Bak kata omputih once in a blue moon.haha.



So, this is the first round. haha.

Banyak pilihan makanan ok jangan risau. ada malay food, Japanese, western. dessert punya part pon banyak jugaklah. Kalau nak makan durian pon ada hokeh. 

Rabu, 10 Jun 2015

Tak Tunggu lapar tapi kalau tunggu sakit hati pulak.Sudahnya?

20:20 14
Tak Tunggu lapar tapi kalau tunggu sakit hati pulak.Sudahnya?
Pada petang yang ala ala hujan nak hujan tapi last last tak hujan pun, Aku dengan bangganya keluar dari tempat kerja and bergegas ke LRT, tak sabar nak lentok sebab penat sangat bekerja mencari rezeki.gituh. Dalam duk terbayangkan tilam tuh boleh pulak perut aku meminta minta. Mengidam pulak makanan omputeh, celah manalah aku nak carik. 

Baru teringat yang dekat area rumah aku ada satu kedai western yang memenuhi citarasa perut aku sekarang nih. Disebabkan kedai tuh ajak jauh nun disana, aku amek cab sebab tak larat nak berjalan. Sanggup nih amek cab semata mata nak pergi makan jer. Nafsu nafsu. How dare you.

Kedai tuh bukak petang and tutup pagi. Tengok jam.OK.dah bukak. Sampai jer kedai tuh, Tak ramai sangat orang pon. yang ramainya pekerja tapi seat macam penuh. Tak apalah lagi pon bukannya aku nak makan kat kedai pon. Aku nih kalau sorang sorang memang suka take away. jarang sangat makan dekat kedai. 

 Eh. ada kosonglah. Aku pon duduklah tak perasan pulak ada sorang kakak tuh dah duduk kat situ. aku buat taktau jelah. lagi pon nak take away jer. Kebetulan masa tuh menu dah ada kat atas meja. Aku grabbed and usha usha dulu apa yang best. Then aku decide nak order.Tunggu punya tunggu tak ada orang datang tanya pon aku dah order ke belum. 

Ade sorang mamat nih datang lalu lalang dekat area table aku hantarkan makanan customer. Aku pon cakaplah dengan dia yang aku nak order, dia angguk angguk tapi lepas tuh blah macam tuh jer. Aku ok lagi sebab yelah mungkin die blah sebab nak amek pen ke kertas ke untuk amek order tapi sudahnya? die pergi and hilang tanpa khabar berita.chaiit. menguji betul kau nih kan.

Pekerja kat situ kalau korang nak tahu macam pasar malam sebab memang ramai giler tapi semuanya nan hado. Aku usha jer staff dekat situ.  Bukanya busy amek order customer pon. Dok catwalk jer lebih. kesabaran aku pada waktu tuh telah meningkat ke tahap yang lebih tinggi. Aku pon pergi kaunter dan membebel bebel tapi dengan nada yang masih sopan. Lepas tuh barulah terhegeh hegeh nak amek order. Done.

Aku ingatkan drama lambat amek order sampai dekat situ jer tapi aku silap. Tiba tiba, kakak sebelah aku pulak bertukar jadi Hulk. Dia pulak pergi kaunter membebel bebel. Memang gangster giler kakak nih. Macam kejadian aku tadilah, lepas kena ambush barulah terhegeh hegeh amek order. Tak lama lepas tuh, makanan yang kakak tuh order terus sampai. cepat pulak kau boleh siapkan. tadi kemain lambat amek order macam customer ramai sangat.

Tunggu punya tunggu, aku dah rimas dah sebab lama sangat. Aku pergi kaunter check, Dia cakap belum siap. Tengah duk buat lagi. Dah macam Buat catwalk next top model sebab asyik ulang alik pergi kaunter check makanan. Time tuh phone pulak kehabisan bateri tak dapat nak lalaikan diri dengan teknologi. 

Dalam pada masa yang sama, ada satu staff kat situ datang table aku dan buat lawak cliche, aku punyalah kemain lama tunggu , dia dengan muka tak bersalah tanya aku "tadi order apa ek??" menyirap beb. Aku dah nak Meletop! time tuh tapi aku masih boleh kawal lagi perangai tak senonoh aku. Tak lama lepas tuh barulah semuanya settle tapi yang Hilarious-nya kenapa lepas korang dah siapkan makanan yang customer take away terus melulu pergi kaunter and letak dekat situ? lepas tuh sambung balik buat kerja korang tanpa inform customer yang makanan dorang dah siap.

Kalau korang bijak sikit kan, bila makanan dah siap tuh, inform jer la customer yang order dorang dah ready and bayaran boleh buat terus dekat kaunter. kan senang. Customer bukannya ada sixth sense dik oi. aiyoo.

Aku nih malas nak buat drama lebih lebih sebab melibatkan makanan. Kang tak pasal pasal lain jadinya. Orang cakap jangan cari pasal dengan orang yang sediakan makanan kita nanti tak pasal pasal makanan jadi bahan pembalasan. Bukan nak buat tuduhan tapi kita kena jugak berhati hati kan. Sampai sini jerlah entry luahan hati. happy blogging semua.

Selasa, 10 Mac 2015

Pencarian bilik sewa baru. Mission accomplished!

16:42 24
Pencarian bilik sewa baru. Mission accomplished!
Assalamualaikum.

Hidup di bandaraya kuala lumpur yang serba serbi memerlukan duit nih memang susah nak cari bilik sewa yang murah apatah lagi rumah sewa kan. Paling paling cinonet pon dalam seribu lebih satu rumah, kalau dapat yang lagi murah dari tuh memang rezeki koranglah. Lepas tuh, kalaulah..dapat rumah sewa yang korang mampu nak bayar bulanan, macam mana pulak dengan deposit. Ribu riban plak diperlukan. pergh. duit macam air. menyusur pergi tanpa arus. haha.

Nak dijadikan cerita, dulu..lepas dapat kerja dekat KL nih, aku mengelupur cari bilik sewa. Bila dah dapat kerja tuh mestilah nak kena ada tempat berteduh kan. Cari punya cari jumpa satu tempat nih dekat Pandan Jaya. Kalau dikutkan lokasi tempat tuh dah memenuhi syarat yang diperlukan tapi yang malangnya kena share pulak satu bilik tuh dengan kaum adam yang lain. 

At first memang aku tak nak share bilik. Giler kau nak stay dengan stranger and tidur pulak dalam satu bilik yang sama. kalau share rumah jer takpa. ini bilik ok. nak tinggalkan bilik pergi kerja tiap tiap hari pon risau kalau kalau barang berharga kena rompak dengan roommate sendiri. Kalau aku utarakan statement nih dekat siapa siapa mesti ada yang cakap "apa susah,,kau janganlah tinggalkan barang berharga dalam bilik..bawak sekali dengan kau pergi tempat kerja". Hello..barang berharga yang aku ade nih bukan cuma seketul cincin diamond yang sekangkang kera tuh jer ok tapi banyak lagi benda benda lain. Takkanlah nak angkut satu beg besar pergi office. larat ke kau.

Tapi disebabkan dah kesuntukan masa aku tetap redha dan pasrah dengan keputusan yang aku buat. Aku stay kat rumah sewa tuh. Walaupon dugaan yang aku terima lagi teruk dari drama tv yang kita dok tengok petang petang tuh, Aku tetap bertahan selama lebih kurang setahun. Bertahan selama tuh pon sebab orang yang share bilik dengan aku tuh yang keluar dulu. 

Bila roommate dah keluar dulu, aku stay sorang jer lah kan. Seriously memang selesa gila, aku siap offer nak bayar lebih dekat owner rumah tuh sebab tak nak share bilik dengan orang lain tapi biasalah kan kalau dah jenis yang mata duitan memang tak boleh nak kata apa dah, Dia tak nak. Tak nak tuh dah satu hal, boleh pulak time tuh jugak die bagitau aku yang dia nak cari lagi  tiga orang penyewa lain untuk disardinkan dalam bilik tuh. Tak ke gila satu bilik nak bagi empat orang duduk. kau ingat ini asrama sekolah? Nak tak nak, aku tetap juga kena mengalah sebab dah sah sah tuh rumah dia kan. lantaklah dia nak buat apa. Terpaksalah aku cari bilik sewa baru.

Fuh!..to make it short, after beberapa minggu cari bilik sewa. Finally, aku jumpa one the house yang nearby melati LRT Station, dekat tuh tak adalah dekat sangat but convenience jugaklah untuk aku gerak pergi kerja. well that's it fo now. Terima kasih sebab luangkan masa untuk baca entry ini.hasta la vista everybadeh!