Rabu, 19 November 2014

Perubahan minimal pada blog arepnakbebel

Kalau bab bab editing nih aku memang failed sebab aku tak reti nak edit blog secara maksimum. Apa yang aku buat cuma sedikit perubahan dari segi pemilihan font dan juga wallpaper blog. Firstly, aku nak share pasal Tajuk entry. Pada aku jenis jenis font yang digunakan pada tajuk entry amat penting. Tajuk untuk entry tak boleh terlalu kecik dan terlalu besar. Paling penting, Font yang dipilih tidak terlalu sukar untuk readers baca dan faham.

Before


Sebelum ini, aku gunakan font "Josafin Slab" untuk tajuk entry. 

After



Tajuk entry adalah antara ayat ayat first yang readers akan baca, so it should be attractive for them to continue reading the contents. Fuh! jenuh fikir ayat nak tulis dalam bahasa asing.lol. Previously, tajuk entry boleh dikatakan ok tapi kurang menyerlah. Satu persatu aku scroll font font yang ada untuk dipilih. Akhirnya, Font "Lobster" jadi pilihan. Font Lobster pada aku, quite fancy dan attractive. Walaupon tulisan nih macam bersambung sambung dari huruf ke huruf tapi masih lagi boleh dibaca dan difahami oleh readers blog kita. 

The second thing yang aku tukar pada blog nih adalah background atau pon wallpaper. Fyi, aku nih tak suka warna warna yang terang, aku lebih sukakan warna warna pastel sebab warna macam nih boleh bagi keselesaan untuk mata aku. 


Kalau korang tengok, background blog aku berwarna light brown dengan corak corak yang simple sajor. Sorry tadi aku tak sempat nak print screen gambar background jer.


Untuk background baru aku pilih yang atas nih sebab warna dia cun dan tak terlalu heavy untuk mata. bak kata mak mak yang cari calon menantu "Sedap mata memandang".hehe. Antara faktor lain kenapa aku pilih warna warna macam nih adalah disebabkan oleh entry entry aku yang memang penuh dengan gambar and for sure dalam gambar gambar yang aku share tuh pon dah ade banyak colour kan. Jadi, pemilihan warna macam nih akan mengelakkan blog aku menjadi blog warna warna pelangi. dalam erti kata lain "Colour Shocked" *new term!ahaks.


So, here is the result!.

Quite ok for now aku rasa, nanti kalau rajin, aku nak tukar header pulak, dah lama sangat tak buat header baru. Oh yer sebelum tuh aku nak share pasal Alexa ranking untuk hari ini. 


Hoyeeah! Semakin lama semakin meletop ranking blog ini. Thank you semua. Ranking Alexa blog arepnakbebel sebelum nih korang boleh baca SINI. Untuk ranking alexa, aku selit selit jer dalam mana mana entry sebab malas nak buat entry khas. Aku nak ucapkan terima kasih banyak banyak pada yang support blog nih. Happy blogging semua.

28 ulasan:

  1. Walaupub nak ubah sikit tapi bukan senang nak pilih kan. Moga terus maju! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau xpe..nak ubah sikit jer tapi amek masa lame. tq IM.

      Padam
  2. Wahhh..usaha lg bagi sama lavel dgn saya tau! Chaiyok3x!
    Belog Miss Balqis

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe..nak edit mcm tuh mmg susah la CB..tapi kalau tak blaja tak tahu kan..tq.

      Padam
  3. Me too like pastel colours.
    Tapi, saya x gunakan this type of colour.
    Saya pun xtau nak edit blog.
    Baru ni Aina Akmal yang design.

    BalasPadam
    Balasan
    1. pastel colour nice kan. itulah dulu pn pernah jgk blog nih diedit tapi kejap je tahan..huhu

      Padam
    2. Akak ni maleh kalau bab mengedit blog ni.
      Dah pulak tak pandai.
      Photoshop pun rasenye x pernah guna.

      Padam
    3. saya pn xreti guna photoshop kak..sy gune photoscape jer..buat yang mudah2.

      Padam
  4. sy pon suka warna pastel...akak sy kata warna kain buruk...tapi sy tetap suka coz warnanye sedap mata memandang mcm luqman ckp laaa kannn...hehehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha. xpe la.masing2 ada pendapat yg tersendiri..lagi pon apa yang kita suka tak semestinya orang lain suka jgk kan..

      Padam
  5. suka warna background ni ! sejuk mata memandangg heee~

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe...sejuk mata memandang tuh..hehe..baguslah lau suke..nanti singgah2 la selalu yer.hehe

      Padam
  6. Nampak lebih cantik saya tengok terutama header dye. Bergaya sangat2. Maklumlah blogger lelaki. Mestilah kena ada gaya, mutu, keunggulan kan. Heheh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq Jazz Lover :) hehe..lau suke singgah2 la selalu.

      Padam
  7. Yalah...bila dah terlalu lama dengan sesuatu itu.
    Kekadang kita nak ubah pemandangan.

    BalasPadam
  8. SAYA SUKA SAYA SUKA! NAMPAK MACHO BLOG NI!!!!!

    BalasPadam
  9. oklah tu. blog simple and xberat tu yang penting. hehehe
    salam perkenalan dari mamamyja

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.tq Mamamyja. Tq sekali lg sbb sudi follow balik blog luqman. salam kenal dari saya jgk yer kak.

      Padam