Jumaat, 12 Julai 2013

Dari dapur rumahku : Nasi Kerabu

01:00 11
Alhamdulillah..kenyang yang amat..arini berbuka puasa makan nasi kerabu..dalam bulan puasa nih..senang je nak makan nasi kerabu..kat bazaar Ramadan tuh..ramai jer orang jual tapi kat kampung aku nih mana ada bazaar Ramadan..kalau nak makan nasi kerabu terpaksalah duduk depan rumah tunggu nasi jatuh dari langit dengan kerabu kerabunye sekali..*ok tak lawak..

Kalau orang yang pandai masak tuh takpelah kan..boleh buat sendiri..kalau orang yang tak pandai macam aku nih kenalah tunggu mak yang masak baru boleh makan..teringin jugak nak belajar masak sebab senang nanti..nak makan apa apa boleh masak sendiri..tapi itulah..aku ingatkan belajar masak nih senang tapi rupa rupanya tido lagi senang..eh!..cakap je malas..habes citer kan..hehe..



Haa…tudia..sedap giler..ingatkan nak makan sikit jer tapi nan hadoo.. hasil air tangan ibu nih memang awesome..masak simple simple pon sedap..tak kesahlah makanan kat bazaar Ramadan tuh sedap sampai berdozen dozen orang beratur nak beli tapi last last masakan ibu jugak yang terbaik..

Oh yer..sekarang nih susah sikit kalau nak blogwalking..internet tade..kalau ade pon tak selalu..macam sekarang ini..aku guna Hot Tiket..bertahan untuk beberapa hari jer..lagi pon ade quota kan..guna kejap dah habes..sodihh…


Baru je activate tadi..2 3 hari lagi habeslah..hehe..takpelah..sekurang kurangnya boleh update blog..boleh kurangkan kebosanan aku..hurmm..arini korang berbuka makan ape..share sharelah sikit..nak tanye jugak..sape selalu pergi Bazaar ramadan jalan raja alang..meriah tak kat situ tahun nih? rindu pulak..sobss..sobbss...Salam Ramadan!

Rabu, 10 Julai 2013

Aktiviti sebelum Puasa and "Sahur Combo" di KFC sempena Bulan Ramadhan 2013

01:30 29
cakap je apa yang kau nak..semua kau boleh dapat..kat kl nih semua ada lebih lebih lagi pasal makanan..macam macam ada..makanan arab..makanan cina..jepun..Itali..semuanya ada..kita  cuma perlu sediakan duit sahaja..semuanya kita boleh rase..tapi lain pulak kalau duduk kat kampung..lebih lebih lagi kampung aku..

Tak dinafikan hidup kat kampung nih best..makanan kampung pon sedap..tapi sometimes kita yang duduk kat kampung nih nak jugak merasa makanan yang lain dari kebiasaannya...yelah..kadang kadang tuh nak jugak makan makanan fast food kan..asyik makan yang sama jer tiap tiap hari bosan jugak...macam aku..sekarang nih aku dah stay kat kampung.."mengidam" pulak nak makan KFC..kat kampung aku nih manalah ada semua2 tuh..kalau nak boleh..tapi kene gagahkan diri ke Bandar..

"Mengidam" nak makan KFC sebab nak puasa kot..hehe..dan secara kebetulan..arini dapat call dari kawan aku..dia ajak aku pergi Bandar..hang out dengan kawan kawan lain kat KFC..aku setuju jerlah..lagi pon aku boleh jumpa kawan kawan yang dah lama tak jumpa..



Ramai pulak yang datang makan kat KFC arini..mungkin sama macam aku..hehe..best hang out dengan dorang..banyak sangat benda yang nak dibualkan..sambil borak sambil makan..dah kenyang tuh..kitorang pon decide nak balik..lagipon arini kan first day terawih..tak naklah balik lewat kan..tapi before that..kitorang singgah ke Watson dulu..ada yang nak beli barang sikit..lepas tuh baru kitorang bertolak balik..hujan pulak lebat giler..tapi kejap jer..sempat jugak singgah di masjid untuk menunaikan solat asar..tuh pon dah lewat..sampai rumah dah masuk waktu maghrib..apa apa pun..terima kasih banyak banyak yer sebab ajak aku – Dean, Syahmi, Azimah, Zhahirah!..


Oh yer..cakap pasal Kentucky Fried Chicken (KFC).. Sempena bulan ramadhan nih..KFC memperkenalkan menu baru “Sahur Combo”..


untuk maklumat lanjut boleh layari  http://www.kfc.com.my/

ada 1 Zinger Porridge.. 1 Ketul Ayam dan 1 Minuman Berkarbonat (Biasa)..jadi kepada sape sape yang nak bersahur di KFC.. korang boleh cuba Zinger Porridge nih..bermula dari 11malam hingga 6pagi..selamat mencuba.

Ahad, 7 Julai 2013

Melawi dan E-rup sup

16:50 25

Melawi dan E-rup sup | Assignment untuk semester 3 waktu aku belajar dulu..aku diwajibkan untuk menyediakan satu documentary berkenaan tempat tempat menarik yang boleh dijadikan sebagai pusat pelancongan..aku pilih negeri aku sendiri..negeri kelantan untuk dikomersialkan..salah satu tempat yang aku masukkan dalam dokumenteri tuh adalah pantai melawi...dan seingat aku..itu jugalah kali terakhir aku ke pantai..rasanya tahun 2011 kot..

06 july 2013, semalam..aku sekali lagi ke pantai melawi..bukan atas urusan kerja tapi untuk meluangkan masa dengan  kawan kawan sekolah..seronok jugak sebab dah lama tak feeling feeling ombak rindu kan..kitorang pergi 6 orang...ada yang mandi dan ade jugak yang strolling around the beach je..


Time nih dorang tengah excited tangkap patrick star..tapi malangnya yang ditangkap nih bukan kaler pink (bak kata member FB aku.."kenape bukan pink"?)..manalah aku nak tahu kan..hoho..


kelakar giler time dorang dok tangkap benda alah nih..geli katenya sebab "kaki" tapak sulaiman tuh bergerak gerak..*tapak sulaiman ade kaki ke?..hurmm..aku pon tak pasti..tapi korang boleh tengok kat dalam gambar atas tuh..kan ade tajam tajam kat tepi tuh..benda tuhlah yang buat dorang geli..tapi tetap jugak nak main..




Bila dah penat..kitorang bersiap untuk balik..tapi sebelum tuh kitorang singgah di E-rup sup untuk makan..tak sia sia makan kat sana sebab Sup kat sana sangat Awesome..macam macam ada..Sup daging..sup perut..sup belut..sup tulang dan lain lain..bila semua dah kenyang..kitorang terus gerak balik..the end!

p/s : sepatutnya update pasal kunjungan ke rumah cikgu kesayangan kitorang dulu..tapi terpaksa tangguh sebab gambar tak ade dengan aku..happy blogging.