Sabtu, 21 September 2013

Percutian di Pulau Kapas, Terengganu

Assalamualaikum.
Untuk Edisi Travelog pada kali ini, aku ingin membawa korang semua menjelajah Pulau Kapas yang terletak kira kira 6 kilometer dari persisiran pantai Marang, Terengganu. Mengambil jurusan pengurusan pelancongan ketika belajar dahulu memberi peluang kepada aku dan kawan kawan menjejakkan kaki di Pulau Kapas untuk merasai sendiri pengalaman menyelam dan meneroka hidupan laut yang sangat awesome.


A beautiful Kapas Island


AIr yang jernih dan bersih menjadikan pulau kapas salah satu destinasi yang sesuai untuk aktiviti snorkelling. walaupon aku tidak tahu berenang, Peluang keemasan ini tidak boleh dilepaskan begitu sahaja. 


Nawi, Zaki & Hafiz


Rasanya tak perlu describe kegembiraan dorang.tengok muka semua pon dah tahu.


Semua orang menikmati aktiviti snorkelling termasuk aku tapi kesian juga pada diri sendiri sebab terpaksa berpaut pada tali bila nak snorkelling dengan reaksi muka yang tidak boleh digambarkan. Aku pernah buat buat pandai berenang tapi ibu jari kaki terkena duri landak laut pulak. Alhamdulillah tak ada apa apa. 


Masih mampu feeling feeling titanic seorang diri walaupon kaki mengalami sedikit kecederaan. Sebenarnya tengah kecewa masa nih, jeles tengok kawan kawan berenang bebas di lautan biru. Aku pulak terpaksa duduk atas bot sambil tengok mereka mereka semua kuak kupu kupu dalam laut mencari ikan duyung yang cantik macam Neelofa. eh! dan akhirnya kitorang jumpa ikan duyung itu. tapi tak sama pun macam Neelofa.


Comel jer kan.

Aktiviti snokerlling dilakukan sebanyak dua sesi, pagi dan petang. Tanning session pulak sepanjang hari. hehs. Apa yang boleh aku conclude, aktiviti ini sangat memenatkan tapi pada masa yang sama ianya menyeronokkan. Sebelum meninggalkan Pulau kapas, Kitorang bergambar secara berirama (Ramai ramai) untuk kenang kenangan.



kitorang stay di pulau kapas selama satu hari sahaja dan selepas itu meneruskan jelajah ke Masjid Kristal, pekena nasik kukus dan shopping keropok losong di terengganu. Aku harap entry ini cukup untuk meyakinkan korang bahasawanya Pulau kapas juga merupakan salah satu destinasi menarik yang boleh dikunjungi.

74 ulasan:

  1. tapi mmg best la...teringin sgt nak g...tapi fmly tak suka g pulau...sob sob :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. family x suke..ala..sally plan lah pergi ngan kawan kawan.. :)

      Padam
  2. pergh! zizie yg asal ganu ni pun, xpernah sampai lagi tau..

    BalasPadam
    Balasan
    1. biaselah tuh zizie..tempat sendiri..kite x excited sgt nak jelajah sbb tuh xpergi lg tuh..mungkinlah..hehe

      Padam
  3. cantiknya pemandangan, ada rezeki nak ke sini la... suka tgk airlaut tu...meriahnya zaza tgk dgn kawan2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cantekkan..meriah sbb ramai..pastuh kwn2 pulak..lglah syok..

      Padam
  4. bila pergi nie bro...?

    kalau bro taruk pasal penginapan, makanan dan bayaran lg syok..boleh bantu mana2 insan yang berhasrat utk bercuti disana..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul jgk tuh..tp semua tuh aku xhandle so..budak2 lain yg handle costing..insyaallah untuk travelog akan dtg aku share apa yang patut! tq

      Padam
  5. ingat lagi travel ke pulau perhentian.. rindunye.. ikan lalu dpn mata..
    pulau kapas tak pernah agi .hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe :) bestkan..pulau kapas pon ok gak..rasenye cost pon lg murah kot..tp xtaulah..xpernah pergi pulau perhentian.

      Padam
  6. Best nampaknya air dekat situ. Tak pernah sampai lagi pulau2 dekat malaysia ni kecuali pulau langkawi. Hehe

    BalasPadam
  7. Woah gambar first dengan second tu lawa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. lawa sbb air kt tmpt tuh jernih..kan..

      Padam
  8. teringing sgt nak merantau kat dlm negeri...wuuuwuuu~~~

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaallah kalau ade mase bolehlah merantau nnti..hehe

      Padam
  9. mesti bestkan, tengok gambar je pun dah best. mama belum lagi ke sana... hihi

    BalasPadam
  10. x smpai lagi aku kat pulau kapas ni even aku duk kat terengganu..huhu
    cuti sek nati baru ade peluang nk p jln2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. biaselah tuh..hehe..nnti kalau g jalan2..sharelah same.

      Padam
  11. seronoknya main air...dengan kawan2 yang sama sporting pulak tu..tak pernah akak jejak pulau kapas ni...tunggu anak2 besar sikit baru boleh join semula aktiviti macam ni...

    rindu pula masa bujang dulu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. seronok akak..dengan kawan kawan sporting mmg syok..ada masa bolehlah akak pergi bercuti dengan family.

      Padam
  12. wah..memang best bercuti kat pulau..teringat masa holiday dengan kwn kat pulau manukan d SABAH...naik banana boats..HEEE

    BalasPadam
    Balasan
    1. best kan bercuti kat pulau..tp luqman xpernah sampai sabah..mesti lg best kan.

      Padam
  13. seronoknya, tak pergi ke pulau (kecuali pulau langkawi la-tu shopping je)..

    BalasPadam
  14. wahhh arepppp...serius...best sgt tngok gambar2 ni...wah ada banana...???aduh...ape da nama banana tu...lupe r hahaha

    BalasPadam
  15. Syoknyaaa. Mieya nie entah bila lah berpeluang untuk menjejakkan kaki ke sana

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyaallah kalau ade rezeki nanti bolehlah Mieya pergi..dengan kwn2 ke..family ke..mesti seronok.

      Padam
  16. Wah..bestnye kalau honeymoon kat sini!

    BalasPadam
  17. wah beznye
    jeles i tau
    nak gak merasa pengalaman mcm tu
    dulu yumida pernah naik banana boat byr rm10 sorg
    syok!

    BalasPadam
    Balasan
    1. kitorang nih duk bergmbr je atas tuh.x nek kat laut pon.

      Padam
  18. hi! nice entry btw :) and i think you take nice pictures as well :) hehe i baru start kembali blogging, hehe datanglah singgah

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq :) dh singgah...bestnye melancong luar negara.

      Padam
    2. bestnye..xpenah lg berpeluang ke pulau2 nie..
      anyway semua gmbar sgt cntik dan awesome..;)

      Padam
    3. Insyaallah kalau ade rezeki nanti boleh la pergi Syahmi Suhana.

      Padam
  19. walauwehhh.. best nya. cantik la gmbar arep ambil.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq liza tp gmbr laut tuh kwn yg snap.hehe

      Padam
  20. Bestnya. I love to travel. Come travel with us to Korea.

    BalasPadam
  21. alaaa.. rindunye pulau...
    plan thn ni nak diving lg kat perhentian ke... tetibe pregnant...
    terpaksa tunggu lepas habis belajar pulak.. haiishh...
    ishk..jeles tgk pasir putih air biru... hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe..xpelah..nanti semua dh setel..bolehlah travel puas2.

      Padam
  22. yeah.. hujung bulan ni nak pergi lagi pulau kapas

    Terbaru Di Blog : Hanya Di Malaysia Versi Instagram Episode 7

    BalasPadam
  23. cantik tempatnya...x pernah sampai lg..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang cantek..in sya allah kalau ade rezeki Dik Bee boleh lah pergi.hehe

      Padam
  24. Salam wbt, tengah blogwalking, tersinggah sini. Subhanallah, cantik snagat pemandang. Pernah ke sana mase kecik-kecik dulu. Semoga ada kesempatan ke pulau-pulau lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cantek kan..nanti ade mase bolehlah pergi.hehe

      Padam
  25. nanie suke la gambar yg awk capture. jelas dan mmg cantek sgt sgt sgt.

    btw salam ukhuwah dr nanie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. time kasih NN.. luqman pon suke tgk gmbr yg cantek2.jd kenalah bg yang cantek2 jgk untuk semua org tgk..tp kadang2 tuh ade jgk gmbr yg kurang kualiti..hehe..salam ukhwah dari luqman jgk.

      Padam
  26. waaa.. cantiknya pemandangann.. hotel kat sana murah x luqman?

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang cantik..ala TB. ini yang luqman kena mintak maaf nih..pasal hotel tuh luqman x surelah..sbb mase nih byr jer sekaligus semua2..xpasti harga die mcm mane.

      Padam
  27. Balasan
    1. In Sya Allah kalau ade rezeki pergi sana pulak :)

      Padam
  28. Assalamualaikum.. best gila snorkelling! subhanallah cantik sungguh pantai..nak sangat pergi sini!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang cantek..kalau ade rezeki danmase..nnti akak pergilah :)

      Padam

  29. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    BalasPadam
  30. cntik juga pulau ni..nk plan lah..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Planlah..tp HH pergi tahun depanlah..sekarang nih cuaca x mengizinkan rasenya.

      Padam
  31. Slm. Sy seorg runner pekej bercuti ke pulau redang..
    Sesiape yg berminat nk ke pulau redang bleh call or whatsup no ni..
    0179799773 atau lawat fb page sy di..
    Blackyellowholiday

    BalasPadam
  32. Tahun depan nak g Pulau Kapas... bestnya

    BalasPadam