Sabtu, 14 September 2013

arepnakbebel.com selamat menjalani pembedahan kecil


Assalamualaikum.
Untuk kali ke berapa entah, aku melakukan perubahan pada blog arepnakbebel.com. Pada awalnya aku nak buat perubahan drastik tetapi disebabkan kejakunan terhadap aktiviti coding, aku tak mampu nak buat apa apa. Lagipun sejak bila entah, template "HTML" tuh berubah rupa. Aku lupakan hasrat suci dan murni aku tuh dan ubah sahajalah apa apa yang boleh asalkan tak sama macam dulu.


Throwback

#Headerblog
  • Seperti biasalah kalau header blog semua nak letak gambar sendiri. Normally orang letak satu keping gambar sahaja tapi aku kalau boleh nak letak sebanyak keping yang boleh. Blog URL dan Nama sememangnya akan ada tak kiralah aku ubah header empat puluh kali sekali pun. 

#TabMenu

  • Tab menu tuh masih dalam keadaan normal. Cuma ada "Home" dan juga "Contact". Kebiasaannya tab menu orang akan letak kat situ kan. aku tak reti nak edit bagi grand grand, so aku guna sahaja apa yang disediakan oleh blogger.com. header blog tak guna banyak warna. oleh sebab itu, aku pilih warna biru untuk dikacupkan dengan grey. kalau dibiarkan putih tak cantek sebab nanti ruang yang ada kaler biru tuh akan nampak kosong.

#Background

  • Pada asalnya aku nak gunakan warna putih, tapi kalau guna putih pada aku tak berapa nak cantik sangat sebab bila putih kau kacup putih akan jadi putih *apa aku cakap nih dan blog tuh akan nampak macam terlalu banyak ruang ruang kosong. Aku pulak memang tak reti nak main warna. Jadi, aku letak hitam sahaja sebabnya nak matching kan dengan tajuk widget. main matching matching pulak kan.

#PostTitle

  • Post title ini biasalah. Tajuk haruslah besar sikit tulisan dia berbanding dengan tulisan isi. so aku pilih Font yang tebal. Warna pulak hitam. #semuanakHITAM.
Siap ada penerangan lagi. Itu adalah sedikit ulasan kenapa blog aku rupa dia macam gituh. tapi itu yang lama punya. Sekarang ini aku nak propaganza layout baru blog arepnakbebel.com pulak.


#Headerblog
  • Untuk header yang baru ini, aku masih lagi gunakan tema yang sama macam dulu. black and white dan sidikit warna pastel digunakan untuk menaikkan seri. bukan wajah sahaja yang perlukan seri hokeh. yang paling tak boleh blah, gambar sendiri nak jugak diselitkan. tapi kali ini tak overlah macam dulu.letak sekeping sahaja itupon rendah diri sikit .aku blur blurkan. *guna photoscape jer.tak reti nak guna photoshop. sigh.

#Tab Menu

  • Untuk yang latest ini, tab menu aku dah upgrade. Edit sikit sikit dan gunakan coding hadek hadek lepas tuh tempek kat blog tapi aku tak letak kat bawah header sebab terlalu mainstream letak situ. *padahal sebab tak banyak..awkward lau letak bawah header.kesian pulak dia duduk situ sekor sekor.

#Background

  • tak mau guna warna hitam dah. Guna warna pastel pulak. #pastelkegituh? warna warna smooth nih kalau guna tak sakit mata bila tengok lama lama.

#PostTitle

  •  Blog Title untuk perubahan pada kali ini, aku gunakan Font yang berbeza dari yang sebelumnya iaitu "Josefin Slab". Font  ini yang lebih halus tetapi Size dibesarkan kepada 28px. Pada pendapat aku, walaupun font ini tidak tebal tapi masih lagi sesuai dijadikan tajuk untuk sesebuah entry. Nampak lebih Smooth dan lebih cantek.
Haaa.tudia. kau mampu buat review untuk blog sendiri? haha. walau apa pun aku masih perlukan pendapat daripada orang lain especially dari followers dan pembaca arepnakbebel.com yang selalu singgah dan komen semua entry entry di blog ini. Kadang kadang tuh kita tidak pernah nampak kesilapan kita. jadi, kongsikanlah pendapat korang mengenai layout blog yang baru ini. tapi ingat! pendapat itu seharusnya pendapat  yang membina bukannya pendapat yang kosong dan mengaibkan.


52 ulasan:

  1. hihi yuyu pon tah bape kali dah bedah blog tu ... last2 biar je gitu ... hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. time rajin bedahlah..kalau malas memang tak ler nak godek2.

      Padam
  2. uihs..terer gak ye wat pembedahan!
    rasaya yang baru ni lebih style.. chewah, mcm pengkritik af dah.. hahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tade terernye..edit yang basic jer...apa apa pon tq yer :)

      Padam
  3. adoi. sakit jantung. ingatkan pembedahan apa tafi arep ^^
    Good Morning arep ^^ ok bagi upah ESCAPE 1 utk arep ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe..blog yang kene bedah PG.tq singgah..siap bg upah lg tuh..hehe..tq sekali lagi.

      Padam
  4. Lawa hasilnya pandai la arep... nampak kemas dan sesuai.. ada ambil tempahan buat utk blog orang ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq :) tadelah. tde amek tempahan pon..arep edit nih kebanyakannya gune yg ada dlm blogger.com jer..yg lain lain tuh google cara nak buat..xboleh nak amek tempahan..nnti lau org nk yg susah2 xdpt nk buat.huhu

      Padam
  5. nice blog , ar ar yang lagi cantik hihi

    BalasPadam
  6. Rajinnya. buat pembedahan kat blog aku sekali la woi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku xpro weh..edit sekadar mampu jer..nih pon edit sambil kuar air mate takut tak menjadi..haha

      Padam
  7. Yahh seriously pembedahan blog lahh yang paling sukar -.- Kadang2 sampai berair2 mata tatap codes tu. Hahaa. And lagi menyampah kalau dah masuk semua codes tu tp tak menjadi. Nak cari apa mistake pun bukannya pandai sgt bab codes ni. Lulz. But overall okayy, sy suka blog mcm ni - simple =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yapp! coding2 memang luqman failed..kalau nak gune pon..carik je yg senang2..kalau yg susah mmg xmaulah..betul ckp vee..bile dah silap susah nk carik mistakes ktne..btw tq vee :)

      Padam
  8. review blog sendiri bro..terbaik lah..^^ cantik design baru nie..kemas..aq pun ingat nk taruk wall baru..x mo putih sngt..sakit suda mata..eheh..apa2 cadangan bg tahu bro..blog aku pun nk lawa cam ko juga :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. HAHA..byklah ko..blog kau dah ok dah..aku nih pon edit sekadar boleh jer..huhu

      Padam
  9. Perubahan besar-besaran. Nampak lebih menarik.

    BalasPadam
  10. sy dh xreti dh nk edit blog sy, lupa dh smua,,, last2, bio je macamtu smpai bila2, tang header je reti tukar,,haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. biase ler tuh..kalau dah lame sgt kn..mesti dah lupe..same mcm saya..sbb tuh edit sekadar yg boleh jer.

      Padam
  11. luqman jangan marah kak mia datang membelek di sini. pertamanya tahniah sebab dah berjaya buat makeover di blog ini. header nampak lembut dan penggunaan corak dibelakang blog menaikkan seri blog ini. blog yang ringan dan tidak berat untuk loading.

    cuma satu je kak mia nak tanya ni... huhuhuh jangan kecil hati ya. memang luqman suka letak gambar besar2 ekkk kat blog? tu je nampaknya... heheheh happy blogging... no heart feeling...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq kak mia..luqman nk try buat lg ringan blog nih kalau boleh..hehe...

      pasal gambar tuh..agak besar..lebih2 lg yg menegak..kene ubah sikit sikit.

      Padam
    2. takpe... takyah nak tukar semua gambar dari entri lama. mulai sekarang dan seterusnya, barulah buat. kalau untuk blog kak mia, kak mia tak suka gambar besar sangat, nanti lambat loading. kalau pengunjung nak tengok, barulah klik untuk besarkan. itu cara kak mia sejak dari dulu lagi heheheheh...

      terpulang ikut suka luqman. kak mia ni sekadar berikan pendapat. sebab bila buka guna laptop, memang banyak kena scroll. kalau guna mobile, kak mia tengok ok.

      Padam
  12. Hensem blog :). Nor pertama kali masuk ni. Panjangnya bebel :). Ada juga kumpul list blog lelaki & perempuan :). Boleh lah Nor usha ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq Nor..yup..luqman ade kumpul bloglist gk..senang nk terjah2..kalau ade entry bru.hehe

      Padam
  13. serius...memang suka dgn perubahan ni...sebenarnya yang lalu tu pun cantek, tp yang baru ni lagi2 cantek...header mmg sempoi...terbaiklah bro arep buat, nampak kreativii disana~ suka blog ni sebab simple pastu tersusun rapi je...oh...same rupenye bro...bab koding2 html ni mmg kurang skit..kengkadang takut nak kacau~

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq bro krole..html nih susah sikit tp kalau belajar boleh je..cume perlukan masa sikit..hehe :)

      Padam
  14. Pergh.. Banyak jugak perubahannya tu.. Cantik dah ni.

    BalasPadam
  15. hihihi.. baru nak ucapa get well soon.. ingatkan pembedahan utk diri sendiri tadi.. rupanya untuk blog yea.. hehehehehe

    BalasPadam
  16. 1stly, sgt tertarik pd header tu..sgt cntik..tp better kcikkan sket kot..yg lain tu no komen..hehehehe lbih tertarik pd ur header..good job bro!

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq Are_Rull..luqman dah try kecikkan..tp nampak x cantek..huhu..

      Padam
  17. Jeles tengok blog orang cantik2 ni tau.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. nnti ade mase..AJ editlah balik blog..hehe

      Padam
  18. hihi.pmbedahan sgt..rupanya prubhn blog..actually blog LZ ni da most simple..nk loading pun lju ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha...saje buat tajuk bagi gempak sikit..tq Timm Bill..LZ kalau boleh nk buat sesimple yg boleh nak bg laju loading..huhu

      Padam