Ahad, 8 September 2013

Doorgift untuk majlis kahwin.

Assalamualaikum semua.
Entry kali ini inspired by Mister Zarif sebab tadi aku propaganza blog beliau dan tertarik dengan entry Review Doorgift Berkat DN Enterprise. Sebelum zaman aku akil baligh, mak aku pernah bawa pergi majlis kahwin anak anak kawan dia, dari jauh lagi aku nampak hakak hakak feeling penyambut tetamu MAS sibuk edarkan bunga telur. Bunga telur semuanya nak yang meleTOP..colourful pulak tuh tapi aku tak excited sangat sebab yang menarik perhatian aku cumalah hakak itu..eh! maksud aku telur rebus yang tergantung dalam jaring yang jarang kat bunga tuh.



Lebih kurang macam tuhlah bunga telur tersebut. Tapi revolusi telur ayam telah berlaku dan telur ayam sebagai doorgift mula disisihkan dan cakelat (gula gula) pulak yang amek alih. Sejak itu, setiap kali mak atau abah aku balik dari kenduri kahwin, aku cuma akan dapat 4 atau 5 biji cakelat berbeza perisa.aku sungguh kecewa.*siapa nak kahwin nanti sila bagi doorgift telur burung Unta.mesti meriah.

Revolusi demi revolusi berlaku, cakelat juga disisihkan. Makanan menjadi terlalu mainstream bagi mereka untuk dijadikan doorgift. Untuk memberikan kelainan.. Bantal, tuala kecik, cawan kecik dan lain lain pula menjadi pilihan untuk dijadikan doorgift. sebab itulah aku tertarik dengan entry Mister Zarif sebab ada lagi mereka mereka yang menjadikan makanan sebagai doorgift. 

Majlis kahwin kakak aku dulu bagi biskut comel *omnomnomnom* kepada semua tetamu yang datang. Biskut tuh pulak diletakkan dalam tupperware yang sangat gwiyommi. 


Ada tiga jenis biskut. ada biskut ikan. ada biskut kaler kaler. ada biskut panjang. Jenuh nak isi satu satu tupperware. Tapi tak perlu risau kitorang upah agent untuk isi semua biskut biskut gwiyomi nih.hehe..Yang paling syok biskut ikan.saya suka saya suka.


Iklan ini dibawakan oleh Apple Lady. Making Life Better.

Kakak aku decide nak letak biskut dalam tupperware sebab benda macam nih takkan habes. Mungkin biskut biskut itu habes ditelan tapi tupperware orang akan simpan. Kalau bagi cawan kecik or bantal cute dorang boleh simpan jugak tapi terperap dalam almari sebagai perhiasan..kalau tupperware orang akan guna. letak apa apa macam garam ke. gula ke. bagus kan. 

Zaman sekarang nih macam macam orang bagi sebagai doorgift. Ada orang pernah cakap kat aku masa dia pergi majlis kahwin, tuan rumah bagi sudip kayu. lepas dapat sudip tuh terus balik rumah masak ayam kicap tapi kena beli kuali baru. Alah kuali yang femes tuh. Kuali tahan segala macam. tahan karatlah.kalau goreng telur.telur tak melekat kat kuali. haaaa.kuali macam tuhlah..baru sesuai nak guna dengan senduk kayu.macam kuali kat bawah nih.kuali tidak melekat.katenya.


Motif masukkan gambar ayam goreng dalam kuali? Motifnya adalah untuk tunjukkan kepada anda semua contoh Sudip yang boleh dijadikan doorgift.tak perlu susah susah.ikat riben kat hujung sudip cantek cantek.lepas tuh bagilah seorang satu. Bagus bagi Sudip or senduk nih.barulah guest guest yang datang tuh sentap sikit lebih lebih lagi yang tak tahu masak. takkan nak simpan dalam lemari (almari) kot.kan. Kalau ade siapa siapa yang baca entry ini lebih lebih lagi bakal pengantin, mungkin boleh gunakan idea tupperware tuh sebagai doorgift untuk majlis perkahwinan mereka. nak guna idea sudip or senduk pon boleh.hehe.

61 ulasan:

  1. holla. cx dtg ni :) cx tk tau la nk bg ape. budget pon problem gak. yg dtg bkn sikit2 org kan. hurm

    BalasPadam
    Balasan
    1. betullah..nak buat apa apa pon kene fikir budget jugak. rasanya akak luqman buat tuh pon simple jer..xde nak tempah tempah..beli tupperware tuh pastuh letak biskut2..nak bagi benda pelik2 pon kang nnti bazir..benda yang kite bg tuh entah org simpan ke tak.

      Padam
    2. bape ek budget 1 tupperware tu? beli borong kat mana?

      Padam
  2. hye dik, baru belajar blogwalking ni, baca2 kisah adik, tp this one mmg true. skarang mmg betul kena fikir nk bg doorgift kawen mst bg yg betul2 meaningful, yg org boleh guna/kenang smpai bila2.

    mcm majlis kawen akak sendiri, mak akak belikan kotak kayu yg comel utk tetamu perempuan, boleh dia buat simpan brooch/kerongsang dalam nya, meanwhile utk lelaki mak akak kasi buku yaasin yg ditempah khas sbg kenang2an..

    jom singgah blog akak dik, if ada nak review pasal supplement shaklee =)

    http://madamvitamin.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq akak sebab singgah sini..bagi doorgift yang boleh diguna balik oleh penerima tuh lebih baik kan..dari bg benda benda mengarut.at least nnti dorang boleh guna balik kan.

      Padam
  3. wahhh yuyu pon suke biskut2 comel tu ... masa kecik2 dulu suka makan, dulu kecik2 makan biskut yg ada manis kat atas tu, tapi biskut tu tak mkan, mkn yg manis tu atas dia tu je ... hihi sekarang ssh dah nk dpt bunga telur ble gi kenduri ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang susah nk carik biskut mcm tuh skg..yang neh pon mak beli kt mne ntah..huhu..skg nih bunga telur dah x releven sgt..tp still ade yg bg.

      Padam
  4. Memang kadang kadang boleh tergelek dg door gift yang didapati.. yang tak lojik pun ada. Tapi bagi akak, pemberian doorgift ni kena ikut kemampuan dan bagilah sesuatu yang orang boleh gunakan kemudian.. barulah berbaloi debgan usaha dan wang yang dah dibelanjakan tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul jgk ckp akak tuh..kite nih kalau boleh nak bg yang elok elok sikit doorgift kt guest tp still kene beringatlah kena ikut kemampuan..bagi atau buatlah sesuatu tuh ikut kemampuan kita..

      Padam
  5. ahahahah tang senduk tu mcm lawak ja kalo buat sbg doorgift. tapi ok gak kan... selalu dapat camca dan garfu yg kcik tu, guna skali dah patah kot

    BalasPadam
    Balasan
    1. oklah tuh lieya..boleh gune untuk masak..camca ngn garfu kecik tuh mmg x thn lame..senang patah!huhu

      Padam
  6. lapar la pulak.....hadoi....da xmkn lagi...:P
    tq ye singgah blog sue...salam perkenalan...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. nnti jgn lupe makan pulak..same2 sue..tq sebab singgah n follow blog nih ..salam perkenalan dr luqman jgk

      Padam
  7. kreatip betul. haha.. plg suka dapat doorgift makanan la. nak2 kalau sedap :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. makan je LL nih..tp doorgift ape sgt..biskut2 je la..boleh buat alas perut je..

      Padam
  8. ..walau ape pn akk ttp teruja kalau dpt telor rebus ms kenduri...lain rs mkn telor kenduri..hehe sedap dia lain...tp tu la, jarang2 dh dpt..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tau xpe kak..telur rebus mmg susah dh nk dpt..yg paling tak tahan tuh..telur rebus sama je kalau rebus kt umah tp rebus org kawen jgk yang sedap...hehe

      Padam
  9. suka doorgift yang jenis makanan. boleh terus disuap ke mulut la. hahaha. gmbar ayam tu tak boleh tahan. tolong jauhkan dari diriku! hahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.kan.ngap ngap kenyang. ayam tuh iklan jer Azwa.kihkihkih

      Padam
  10. masa wedding along zizie, zizie buatkan bekas telur bentuk burung merak.. really like that's moment coz ada feeling cikgu-cikgu kelas craft.. hahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kire zizie lagi kreatip lah..siap buat sendiri..byk kot nak buat..hebatlah.

      Padam
  11. betul tu..zaman sekarang susah dah nak cari org bagi telur..paling selalu dpt gula2 je :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan. dah jarang dah.ade tuh mungkin tapi susah nak jumpe.

      Padam
  12. kawen sonok tau bro arep.. harhar2

    BalasPadam
  13. doorgift makanan yg plg best dpt kihkihkih...btw sudip tu idea bagus gak utk jdkan doorgift

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan mama..sbb bende mcm tuh org akan gune :)

      Padam
  14. huhuhu btul jgk arep..skngni kat mana2 majlis kahwin tak nampak dah doorgift bunga telur...skngni lebih kpd gula2 n coklat...lagi best bila dpt cawan...tupperware huhu...takyah nak beli dah skngni...jnji rajin p knduri kahwin je huhu~

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan..kalau ade pon susah nk dpt..rajin p kenduri semua brg dapur lengkap..haha

      Padam
  15. kihkihkihhh..macam² boleh buat doorfigt sekarang nie kan?

    paling suke dapat yg tradisional tue la..bunga telur sbb telur tu boleh makan and bunga tu boleh jadikan hiasan, letak dalam pasu

    lain² pun suke tapi belum pernah la dapat sudip kayu ade reben tu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. skg nih dah makin kreatif dah..semua benda boleh dijadikan doorgift..yg terbaru..mungkin boleh bagi cake in jar jgk sbg doorgift..huhu

      Padam
  16. macam-macam sekarang doorgift kan, mama ada dapat kicap hari tu, cute je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kicap? biar btl mama...sy ingt senduk tuh dah kire thrill dah..haha

      Padam
  17. nanti kawin nak bagi top up la setiap tetamu. haha

    Entri Terkini Di Blog : Semua Besar Dengan Samsung Galaxy Mega 6.3

    BalasPadam
    Balasan
    1. susah jgk..tak tahu dorang guna celcom ke maxis ke digi ke..haha

      Padam
  18. Macam-macam benda dorang bagi buat doorgift ni. Paling senang telur dengan gula2 la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg senang,,tp skg ramai yg nk buat kelainan.

      Padam
  19. betul tu..makin lama door gift makin bervariasi..tapi kalau tak silap saya towel skit yang start orang tukar door gift..sejak dari tu macam2 jenis door gift sy jumpa..hehehe

    p/s: follow sini

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup..exactly..after towel tuh ramai yg dh start bg bende2 lain.

      Padam
  20. ayam tu jugak yang melelehkan air liur aku ni :)

    BalasPadam
  21. wah idea menarik jugaklah bagi sudip.adik kak lea dua orang tunggu turn nak kahwin.ikat dengan riben lawa2,best jugak.boleh tetamu pakai,kan.telur unta???hahahaha cehhhh ^-*

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekarang nih macam dah akak kan..bg sudip pn ok what :) telur unta rebus..hehehe

      Padam
  22. org sekarang nie semua nk npak kelainan dalam majlis bro...lagi pelik lagi meletop lah.hahah

    BalasPadam
  23. tiba2 aku rasa terharu plak. haha.. thanks bro..

    BalasPadam
    Balasan
    1. weclome..tp aku yg sepatutnye ckp thanks kat kau ..sbb dah bg idea untuk aku untuk update entry..lau tak..xtau nk ubat entry ape aritu..hehe.

      Padam
  24. sudip kayu epik sangat tuu... kalau tak buat masak, boleh buat garu belakang bahagian tak berapa nak sampai dgn tangan... hihihi

    BalasPadam
  25. Ingatkan bunga telur untuk hiasan je before ni . O.o Ahaha, oh mai goz, lempang diri sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha..takpe2..skg vee dah tau la..bukn perhiasan je..die letak telur sekali kt situ..hehe

      Padam
  26. meriah sangat tu kalau telur burung unta haha

    BalasPadam
  27. doorgift sudip orang akan ingat sampai bila bila :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha..time masak..mesti ingt punyer.hehe

      Padam
  28. wahh.. hemm.. betul jugak kan.. elok kita bagi doorgift yang org bole guna, bukan yg bila dapat abes x tinggal kenangan.. heee..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup..orang boleh gune kan bagus..tak membazir.

      Padam
  29. blm siapkan apa2 lagi untuk doorgift ni..ingat nk ltk dalam glass jar kecik tp kos blh tahan gak kan mhl..pening2..rasanya luqman punya idea sangat ok dah tu..

    BalasPadam
  30. salam..tumpang pos ye..sy ada jual bekas apple lady yg comel2 utk doorgift..rm0.60 ke atas depends on kuantiti..whatsapp 0102213605 Azuwa

    BalasPadam
  31. Salam..nak tumpang pos ye..sy ada supply bekas apple lady yg cute miut tu..sesuai utk doorgift..whatsapp 0102213605..hrga 60sen ke tas depends on kuantiti..tq

    BalasPadam
  32. saya prefer cekelat dari telur..hiihihih

    BalasPadam