Khamis, 27 Disember 2012

Tutorial masak Maggie yang FAILED tapi SEDAP.

Jug Kettle? adeee...
Telur Omega 3? adeee..
Sosej? ade..
Meggi  Perencah kari? adee...

*konpius kenape ejaan MAGGI tapi pronounce MEGGI?

OK done! semua dah ade.boleh ler kite masak. Harini aku nak masak "meggi bersama telur omega 3 bertatahkan sosej yang dipotong halusssss tak halus sangat dengan garpu" *pisau xde..so aku gunalah garpu. kreatif tak aku?


Gambar instegaram katenye! LOL

Cara cara memasak "meggi bersama telur omega 3 bertatahkan sosej yg dipotong halussss tak halus sangat dengan garpu" :
  • Panaskan Air mengunakan Jug Kettle. Kalau boleh yang branded cikit. *mempengaruhi rasa makanan.! Puii..Fakta Mak Bedah.
  • Pastu Korang masukkan meggi ke dalam Jug Kettle. tapi kalau tak nak pon xpe..korang just panaskan air dulu..and meggi tuh korang letak kat dalam mangkuk. pastuh bile air dah mendidih jiruskan air tersebut  ke dalam mangkuk bersama meggi tadi.magik akan berlaku apabila beberapa minit kemudian meggi yang keras terus menjadi lembut.wowww!
  • Lupe pulak pasal telur omega 3, korang panaskan air dan rebus telur tuh bersama dengan sosej.pastikan telur omega 3 jer ok..kalau x korang terpaksa tukar nama masakan..sama jugak dengan sosej..pastikan potong dengan garpu..
  • last sekali bile telur dan sosej dah masak.. korang mix kan sajer lah dengan meggi tadi..jangan lupe letak perencah pulak...gaul gaul gaul..SIAP! taraaaaa...


nampak jer macam failed! tapi sedap nih..muahaha..kesah pulak kan.nak masuk tekak sendiri.masak jer la macam mana pon.tade orang nak judge macam dalam rancangan Masterchef tuh..hehe. 

39 ulasan:

  1. cantik potongan sosej bro...ngan garpu katakan

    :)

    BalasPadam
  2. wei2.. kalau masak cmtu maggi kari la kan.. kasi ltk sos cili maggi gakk pnuh2.. sedap hgga menjilat jari.. hahaha :D

    BalasPadam
  3. pun jadilah ...
    nampak sedap hehehe
    xD

    BalasPadam
  4. owww... macam tu eh? hebat hebat.. lalalala

    BalasPadam
  5. Nak try masak gak...(suatu hari nanti...) hahaha

    BalasPadam
  6. resepi orang bujang....ok sesangat ni..

    BalasPadam
  7. gicew...haha

    chef luqman katenye! tahniah2.

    info sket. omega 3 tu adalah polyunsaturated fat. lemak yang bagus untuk kesihatan :)

    BalasPadam
  8. lapar maggi dibuatnya pagi2 ni...sarapan maggi pun boleh. tapi potong sosej guna pisau...pasal takde garpu! hakhak

    BalasPadam
  9. hahaha..buatkn lh maggi tuk kita..

    BalasPadam
  10. kalau time lapaq, memang berselera makan maggi ni.. :)

    BalasPadam
  11. sangat comel cara sosej tersebut dipotong,
    hehe bak sini nakrasa sikit :D

    BalasPadam
  12. sosej tu cam di siat2 ja. ahaxx

    BalasPadam
  13. nampak gaya nak lawan Chef Hans nih!!!

    BalasPadam
  14. afifudinsohaini : untung jgk aku buat tutorial nih..haha..buat jgn x buat..

    BalasPadam
  15. MK Kimi : kih kih..potongan halusssss...

    BalasPadam
  16. bosskucing : letak sos sedap ek..next time boleh ler luqman try!

    BalasPadam
  17. EI : Jadiler kan..makanan org bujang.

    BalasPadam
  18. Kuronofu91 : suatu hari nnti?> bile agaknye tuh..

    BalasPadam
  19. aisy Nasiha :utk org bujang nih kire hebat lah kan..heheh

    BalasPadam
  20. WAI : cHEF ktenye..hahha...thnx info..:) kihkih..

    BalasPadam
  21. Aien Alien : haha..kalau gune pisau cntik ler potongan die..lol

    BalasPadam
  22. dya bunga : boleh2.. rm3.50 semangkuk..

    BalasPadam
  23. Zwan : Tau xpe..kalau dh lapar..ape2 pon sedap..

    BalasPadam
  24. ahsfantasy24 : hehe...nk rase?? err...segan..

    BalasPadam
  25. Fyqa : kejam sgt bunyik die..disiat2..lol

    BalasPadam
  26. Hans : mane leh lawan chef hans..hehe

    BalasPadam
  27. Poi Blogger : hehe :) g mkan skg..

    BalasPadam
  28. rupa paras magi tuh tolak tepi, yg penting rasanya kan...:)

    BalasPadam
  29. aku trauma dengan maggy yang campur hotdog ni.dulu aku pernah buat..tapi aku tak tau yang hot dog tu dah basi.. makan punya makan, esoknya aku keracunan makanan.hahaha

    BalasPadam
  30. boni kacak : kihkih :) nasib baik hotdog aku x basi..

    BalasPadam
  31. FD tak pernah lagi makan maggi dgn sosej. sedap ke? kang nak try lah ^^ tapi kan, kalau makan letak sos cili sekali, lagi sedap!

    BalasPadam
  32. diana : nk kate sdp tuh xde ler sdp mne..tp itulah mknan paling senang nak buat..hohoh

    BalasPadam