Ahad, 18 November 2012

Semakan Keputusan UPSR 2012 secara online atau SMS


Di sini saya ingin berkongsi dengan semua orang berkenaan dengan Keputusan UPSR yang bakal diumumkan pada 19 November 2012. Semakan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) secara online membolehkan dan memudahkan ibu bapa pelajar melihat pencapaian anak anak mereka dalam peperiksaan.

1.Langkah - langkah untuk Semakan Keputusan UPSR secara online
  • Kedua, Klik butang semakan Ibu bapa (warna hijau) seperti yang tertera pada gambar .
  • Setelah butang "Semakan Ibu bapa" ditekan, akan tertera paparan  seperti dibawah.
  • 1. masukkan No Kad Pengenalan atau Sijil Surat Beranak
  • 2. Klik pilihan Sekolah Rendah
  • 3. Pilih Tahun persekolahan iaitu tahun 2012
  • 4. Klik Semak Laporan
2.Cara cara untuk semakan UPSR melalui SMS
  • Taip UPSR [angka giliran] dan hantar ke 15888
  • Contoh: UPSR BC001A040 hantar ke 15888
Aku harap apa yang aku kongsi ini dapat membantu ibu bapa untuk melakukan semakan dengan cepat dan mudah. Selamat berjaya aku ucapkan kepada calon calon UPSR. aku harap calon calon semua akan mendapat keputusan yang cemerlang kerana UPSR merupakan satu permulaan bagi mereka untuk terus berjaya. amin.

21 ulasan:

  1. Bestnya budak2 zaman sekarang.
    Semua di hujung jari..
    Zaman myu kena gi sekolah.. huhu

    BalasPadam
  2. Ikhmal Malique : kan! gudluck untuk dorang semua!

    BalasPadam
  3. myu : huhu! sistem nih pn sebenarnya untuk memberi kemudahan pada ibu bapa untuk buat semakan sebenarnye

    BalasPadam
  4. saya check result exam pun kat saps jugak .. cikgu saya malas . lol~

    BalasPadam
  5. semoga adik2 di seluruh dunia terima berita gembira :)

    BalasPadam
  6. tak boleh pon? huhuhu

    BalasPadam
  7. Senang je skrg, ank pergi check result kat sekolah , tp mak kat umah dh tau dh result anak,

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  9. Anak2 dah takleh tipu result lagi kat mak bapak,hehe

    BalasPadam
  10. Senang dah budak2 zaman sekarang. Check result boleh pakai sms je. Tapi elemen surprise dah takda la.

    BalasPadam
  11. Dkna Abza : harap2 macamtuh lah..amin

    BalasPadam
  12. Papa Mifz : Yup! dah tak boleh ..hehe

    BalasPadam
  13. Hazmin Hamudin : dah tak debar2 dah!hehe

    BalasPadam
  14. Tengok berita tadi, katanya peratus thn ni menurun la..

    BalasPadam
  15. setengah negeri menurun ..tapi ade jugak yang menaik peratusnye

    BalasPadam
  16. Kenape nak semak result UPSR secare online ta boleh ekhh ?

    BalasPadam