Ahad, 11 November 2012

Citer Dongeng tapi betul Versi Melaka

By luqman zakaria  |  20:51 76 comments

Pada pagi yang sangat indah, angin mula bertiup menyelubungi alam semesta, matahari masih lagi lena dibuai waktu tapi aku sudah mulakan pagi ku dengan  senyuman dengan hati yang penuh berbunga bunga. tidak sabar rasanya untuk memulakan pengembaraanku ke tempat yang penuh bersejarah iaitu bandaraya Melaka.

***

mohon maaf pada semua! pendahuluan untuk entry kali nih sangat "dongeng"..aku sebenarnya terbawa bawa dengan mood fairytale anugerah skrin semalam.kihkihkih. dalam entry kali nih aku nak share pengalaman aku mengembara ke kota yang penuh dengan sejarah iaitu Melaka..sebelum tuh nih ah gambar untuk tatapan umum.


Selamat Datang Ke Melaka..

sebelum aku potpetpotpet..aku nak buat pengakuan.sebenarnya ini baru kali kedua aku ke melaka..first time dulu aku pergi melaka untuk trip kolej semester dua..sekarang dah habes belajar pon..korang kirelah sendiri berape lame dah aku tak ke sana..sadis sangat..so aku macam excited nak pergi sana..First place yang aku pergi..

1. Macau Gallery


Sekiranya korang merancang untuk melancong ke Macau tapi tak tahu macam nak mulakan aktiviti korang kat sana..korang jangan risau sebab Galeri macau nih menyediakan pelbagai maklumat berkenaan dengan Macau termasuklah sejarah ,adat budaya dan juga tempat tempat yang menarik untuk korang semua kunjungi.


Lokasi Galeri Macau cuma 10 minit dari bandaraya Melaka.
alamat : No.6, Bukit Feringgit, 75400 Melaka
Contact Number : 062869939

2.Stadthuys "Red Building"


Ramai giler orang time aku pergi nih..even cuaca tak menentu pon still ramai orang..time aku sampai tuh panas terik kot..semuaorang pakai spek hitam dengan topi yang macam macam jenis..and then, 30 minutes lepas tuh hujan pulak..semua orang sebok beli payung pulak..seperti biasalah..aku nih kalau pergi somewhere sure kene singgah kedai ole ole sebab nak carik Fridge magnet..


and i found this cute Fridge Magnet..so aku beli jer la..tambah lagi satu koleksi.

3. Pantai Klebang

Lucky me sebab ada ramai kawan kawan kat melaka..and i just wanna say thank you so much sebab habeskan masa korang dengan aku walau pon korang still lagi penat giler sebab baru habes kelas arituh.. thank you nami , cheq, aimi and  ecah.


Pantai klebang nih femes dengan Coconut Shake..ramai orang datang sini semata mata nak minum coconut shake yang Ummmph nih..


Alamat : Lot 130 Solok Kampung Bahagia Klebang Besar 75250 Melaka

The Journey was so great tapi timing tak kena because i went there on a holiday and there were so many people..crowded giler and one more thing, Weather! we cannot predict the weather kan..sometimes hujan and sometimes panas terik..tapi aku tetap enjoy.. yeeeehaaa!. Paalam guys... *paalam ( Good Bye in Tagalog ).

Author: luqman zakaria

Hello, I am Author, decode to know more: In commodo magna nisl, ac porta turpis blandit quis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In commodo magna nisl, ac porta turpis blandit quis. Lorem ipsum dolor sit amet.

76 ulasan:

  1. pergh. dh lama x minum coconut shake.. dekat 5 tahun lebih dh kot

    BalasPadam
  2. wa..sy pun ke melaka kalau ada keperluan je. sbb melaka sgt panas..hihi..(org melaka, jgn marah ya..) sempat tak pergi kat muzium kapal selam tu? besar. masa sy pergi tu, tak buka lagi pada org ramai..tak boleh masuk dalam kapal selam tu. ambil gambar dari luar je..

    BalasPadam
  3. coconut shake dah minum hari tu trip ke melaka...memg terbaik...

    BalasPadam
  4. nak p melaka gak.....da lama tak jejak kaki kat sana...

    BalasPadam
  5. tanak pon jumpe kite kan..sob sob

    BalasPadam
  6. teringin nk pi melaka.baru sekali p sana...

    BalasPadam
  7. SO DONGENG IS ANUGERAH SKRIN LAA
    HAHAHAAH ;)

    OK THXS FOR THIS INFO..NEXT TRIP JNA IS MACAU HOPEFULLY ;)

    BalasPadam
  8. Mawardiyunus : Uishh! lame benor tuh..cepat2 g pantai klebang..sekali rase sure nak lagi! haha

    BalasPadam
  9. 4feet8 : y pergi melaka tuh pon bos suh g sebab nak familiarkan diridengantmpt2 yang biase tourist pergi

    BalasPadam
  10. Fendy : best kan! nanti kalau pergi melaka nk pergi sana lagi la..hehe

    BalasPadam
  11. Rapunzel Cikilolo : hehe! sedap tau nanti kalau g melaka boleh la rase!

    BalasPadam
  12. Eimah siti ; pegi jgn xpergi kak..sy pon nih baru kali kedua pergi sana..

    BalasPadam
  13. faa.rosli : belajar sane ek! mane ler kite tau!

    BalasPadam
  14. Mizahhazel : kalau ade mase and rezeki boleh pergi lagi..heheh..sy pon baru second time pergi!

    BalasPadam
  15. Jna marcello ; heheh! nak g macau ke nanti? xnk sponsor sy pergi sana ke? hahaha!

    BalasPadam
  16. Lelaki ini : berjalan memang best tapi $$ cepat jer abes! haha

    BalasPadam
  17. salam
    Salam kenal bro luqman.
    Nice post.suka la blog luqman.

    BalasPadam
  18. Salam kenal jugak ..suke ke! kalau suke singgah lah selalu ..haha!

    BalasPadam
  19. pernah masuk Melaka..pastu sesat dlm bandar..x jumpa cari tol keluar..huhu

    BalasPadam
  20. cantik fm tuu....akak barru sekali sampai melaka..mmg nak ken g lagi nih...

    BalasPadam
  21. melaka bandar paling bosan aku pernah g ..hahaha

    BalasPadam
  22. best gak jenjalan cuti2 ni..tp poket kosong..hohoh

    BalasPadam
  23. Cik Tie : haha! pening kan melaka..and paling x suke taffic light die..lame kot!

    BalasPadam
  24. Izan Mama Mia : pergi jgn tak pergi..cuti2 nih boleh la pergi..,tapi for sure jem la..

    BalasPadam
  25. Syaifuddin Alias ; huhu :P yeke..

    BalasPadam
  26. Cikgu Ma : ye la cikgu..kalau jejalan poket kosong x best jugak

    BalasPadam
  27. dah lama tak pergi melaka T__T
    *dulu dpt PLKN kat Melaka, best! (Y)

    eh. ramai kata coconut shake tu sedap. betul ke? tak pena rasa lg ni

    BalasPadam
  28. dianaa : betul..sedap..arituh pergi sana..ramai orang..

    BalasPadam
  29. krole : lek arh..nanti ade mase..pergi lah!

    BalasPadam
  30. Bestnye bercuti di melaka.. Nak juga air coconut shake :-)

    BalasPadam
  31. PMDR : kalau nk jugak kene g melaka la..hehehe

    BalasPadam
  32. Dah lama jugak tak pegi melaka ni... Pekena coconut shake klebang tu pun sodap jugak..

    BalasPadam
  33. bestnya.. last time pergi pun shopping je. xd g tmpat lain :(

    BalasPadam
  34. seronoknya , pernah dua kali je pergi melaka dlm hidup , tu pun ikut trip kelas, kesian :(

    BalasPadam
  35. Hazmin Hamudin : hehe..sedap kan! hehe

    BalasPadam
  36. Shaiful Zaidi : day trip jer SZ! kalau 2 3 hari baru cuti2 mesia! kihkih~

    BalasPadam
  37. Licha Liza : Amboi shopping jer kan

    BalasPadam
  38. Lady : xyh nk sedih2! nih pon kali kedua sy g sane!

    BalasPadam
  39. Mak Dara : yup...memang best tapi penat! huhu

    BalasPadam
  40. aynna halim : yup! memang sedap! hehe..jomler terai!

    BalasPadam
  41. lama siot xpergi melaka..coconut shake tu nmpak menarik lah..

    BalasPadam
  42. Dya Bunga : kalau dah lm x pg..cpt2 ler pergi..boleh rase coconut shake klebang...

    BalasPadam
  43. kan?? best lagu adele skyfall tu..

    nyway, boleh tahan cantik gak gambar2 yg diambil..n info yg diberikan pn bermanfaat utk dorg yg sukakn jrah... :)

    BalasPadam
  44. den lahir melaka...kampung melaka....kalau gi....sesat....ahakz

    BalasPadam
  45. family wife ai duk kat melaka... xtually, ai tak pernah gi macau gallery tu... kena pegi ni...

    coconut shake tu mengembalikan sejarah. ai kena beratur hampir 2 jam untuk dapatkan 4 gelas coconut shake take away... diusahakan juga sbb wife ai mengidam anak sulung...huhuhu

    BalasPadam
  46. salam.

    owhh.. ada galeri Macau yeee..
    dah hampir 4 tahun menetap di melaka, tak tahu pun wujud benda tu..hoho..

    lain masa, try pula coconut shake Batu Berendam. ramai yang kata itu lagi masyuk dari pantai klebang...~~~~

    BalasPadam
  47. just visit ur blog~

    nice sharing :)

    BalasPadam
  48. last time pegi melaka time aku darjah 6. skrg dah 22. hahaha

    BalasPadam
  49. Cik Tim : tq..bende yang best2 kene lah share..biar semua orang dapat rase..heheheh

    BalasPadam
  50. Jebateja : aiyo...tapi melaka memang pening..LOL..

    BalasPadam
  51. zUL : tapi berbaloi kan walaupon terpaksa tunggu lame..sebab sedap!

    BalasPadam
  52. Cik mira : macau galeri nih still baru lagi..kalau rajin pergi lah..boleh tambah2 knowledge pasal macau!

    BalasPadam
  53. Miss Yui : coconut shake die best..

    BalasPadam
  54. Nafisya Ismail : tq visit my blog..senang2 datang la lagi..heheh

    BalasPadam
  55. miranadia : apsal teruk sgt..haha...jom pergi cepat2..

    BalasPadam
  56. Dianaa : Yup! carik2 jumpe nih..so beli je la.

    BalasPadam
  57. dah macam promoter tourism melaka dah! hehe , sarah pernha pergi melaka, sekali jerr..tu pun sebab tugasan n pergi kat kg Chitty.. thanks sebab selalu kunjung blog Sararose.com..sorry jarang membals kunjungan disebabkan line internet yg kurang memuaskan

    BalasPadam
  58. tengok ko kokunat shake gak.. dago terus. hahaha

    BalasPadam
  59. Maisarah Azmi : hehe! thnx singgah blog nih jgk..kadang3 sy rase blog sy nih pon lambat load sebab berat..nak kene edit..buang ape2 yg patut..err? kampung chitty..pernah dengar tp xpernah g..

    BalasPadam
  60. Azriff Aziz : kalu dago gak..keno g tera lah..

    BalasPadam
  61. argh....dah lama tak pergi melaka....rasa rindu plaks hehehe!

    BalasPadam
  62. Pcl ada plan nk ke Melaka cuti2 nih...dpt info skit kat blog nih..tq.

    BalasPadam
  63. Melaka ni kalau pegi sehari tak cukup. banyak sangat tempat kena berjalan ye dak :)

    BalasPadam
  64. Azham : kalau rindu pergi la sana..jejalan..

    BalasPadam
  65. PCL : thnx..at least entry nih memberi manfaat kat readers jugak..heheh..senang2 singgahler lagi..

    BalasPadam
  66. Shedameor : yup..seriously satu hari mane cukup...

    BalasPadam

E-mail Newsletter

Sign up now to receive breaking news and to hear what's new with us.

Recent Articles

© 2014 LUQMAN ZAKARIA. WP themonic converted by Bloggertheme9. Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
TOP