Ahad, 29 Julai 2012

Jalan jalan : Penang [ Thrisaw & makan makan di Restoren Sri Anandha Bahwan ]

pada awal bulan december tahun lepas, aku berpeluang ke penang dengan beberapa orang tourist yang berasal dari Australia, Japan, Philippines dan New Jersey. Pengalaman bersama dorang selama 4H3M  sangat menyeronokkan lebih lebih lagi bila kitorang dapat melakukan aktiviti beriadah bersama. Alhamdulillah dalam masa 4 Hari tuh aku dapat belajar beberapa perkara baru berkaitan dengan tourissm Industry.

berbalik kepada topik utama, Thrisaw! selama 20 tahun nih, inilah pengalaman pertama aku menaiki beca..kesian pulak aku tengok uncle yang "terpaksa" mengayuh beca yang aku naik tuh..sure uncle tuh mengomel cakap aku nih berat cam gajah..haha..tapi aku tengok uncle tuh cool jer kayuh..mungkin sebab dah terbiasa kot..haha.


tengoklah beca beca semua nih! sakan betul kan! hias bagai..yang paling meletop! tuh ah! yang berbunga bunga tuh..hehe..kitorang menaiki beca bermula dari Leong San Tong Khoo Kongsi atau lebih dikenali dengan nama Khoo Kongsi Temple. Sedikit informasi tentang Khoo Kongsi :

"Leong San Khoo Kongsi or Khoo Kongsi for short, is one of the most distinctive Chinese associations in Malaysia. It is well known worldwide for its extensive lineage that can be traced back 650 years ago, as well as its closely-knit and defensive congregation of buildings and a magnificient clanhouse."
Source : http://www.khookongsi.com.my/




tengoklah orang yang bakal mengayuh beca yang aku naek nih! aku pon cuak time nih,,boleh ke die nak kayuh..jangan nanti kalau dah nak gerak ..aku sorang jer yang tertinggal kat belakang.LOL. naik beca best sebab kita boleh tengok surrounding dengan lebih clear..kalau nak snap gambar pon senang..kitorang naik beca  sampailah ke Port Conwallis..dari sana, Mahendran,  Tour Guide bawa kitorang semua makan di Restoren Daun Pisang ( Sri Ananda Bahwan ).



serious sedap weyhh..restoren nih terletak kat Little India, Georgetown Penang.orang penang mesti tahu punyerlah tempat nih..kalau tak silap aku, ini adalah salah satu restoren yang paling famous kat penang..apa apa pon ini adalah pengalaman yang takkan aku dilupakan..thank you BOS ! 

12 ulasan:

  1. Last time naik beca 14 tahun lepas tak silap. Lama gile.

    BalasPadam
  2. teringin sangat nak naik beca//tapi tak sampai hati suh pacik tua kayuh.ehhehe

    BalasPadam
  3. arham : hehe! oklah tuh..pernah gak naek!

    BalasPadam
  4. edy fee : memang x sampai hati..tapi xpelah ..kalau dah naek tuh..nanti bagi la tips lebih sikit..

    BalasPadam
  5. pernah sampai Fort Cornwallis sekali :D

    BalasPadam
  6. Semasa kecil dahulu pernah tinggal di Pulau Pinang. Beca menjadi kenderaan rasmi ke sekolah.

    Nasi Kandar sudah sinonim dengan Pulau Pinang.

    BalasPadam
  7. dean : yeke.hehe! aku pon sekali jer pernah jejak kaki ke fort cornwallis tuh~

    BalasPadam
  8. akubiomed! ok latuh...ade jugak pengalaman..hehe

    BalasPadam
  9. Nsib beca tu x pancit tayar. Haha,

    gg pon xpenah naik lg beca wlwpon salu pg sna. Hoho. Sian

    BalasPadam
  10. adylia qarissa : haha,,,memang camtik pon!! lol~~

    BalasPadam
  11. gigiariema : amboi!! tayar die kuat..mesti lah x pancit..hehe

    BalasPadam