Selasa, 26 Julai 2011

Bila mercun bunyi, Tanda puasa nak mula


Bila mercun bunyi, Tanda puasa nak mula | Serious betul aku cakap Kalau kat kampung aku especially jiran sebelah rumah yang paling aku sayangi selalu mengamalkan tradisi main mercun bila puasa nak mula. Tak berapa suka sebenarnya sebab kalau main mercun ini tapi masih boleh considerate kalau kau tahu limit dia.

Nak main mercun selebum puasa ke sebelum raya lantak korang la tapi nasihat aku, carilah tempat yang sesuai. Fikir jugak jiran jiran kau yang duduk sebelah menyebelah ini. Hari hari terpaksa dengar bunyi mercun. Kalau yang ada anak atau baby dalam rumah for sure akan jadi satu masalah. 


Banyak lagi cara lain yang boleh korang buat untuk sambut hari baik bulan baik ini. Contohnya sedekahkan duit yang korang nak beli mercun tuh dekat aku. At least boleh aku guna buat beli makanan dekat bazaar ramadhan. haha.

P/S : Sekian sudah ceramah sempena bulan puasa

13 ulasan:

  1. Awainya.. x puasa lagi dah main mercun.. kat sini xde org main mercun lagi.. HUHU

    MySuaraBlog: SODA itu STRESS

    BalasPadam
  2. tau tape zwan! aku dah nek bosan dah !!nasib baik dah ade kat kedah...

    BalasPadam
  3. Assalamu'alaikum.
    Entah puasa pun belum iklan raya dah banyak keluar dulu.
    Ops lari topik hihi.

    BalasPadam
  4. aku pun main mercun, tapi malam raya je la...hehe

    BalasPadam
  5. emopanda :haha :P same jugak..puase belum iklan raya dah byk giler kan~

    BalasPadam
  6. edy : sekali sekala takpe...hehe

    BalasPadam
  7. haha.
    nak buat macam mana.
    kat sekolah pon kdg2 ada budak2 ni main mercun.
    adeh.

    BalasPadam
  8. hizamirahim : hehe :P time sekolah dulu aku penah jgk maen..time ckgu g meeting..hehe :P

    jangan marah yer cikgu~~

    BalasPadam
  9. kat kmpg.. bese la tu. semangat. meriah gitu. kat bandar ni, sunyi jeh. tapi ni lom start pose pon da main, melampau neh. hesh hesh. he3.lempang mereka bg mereka pekak pulak. kesian semut. :D

    BalasPadam
  10. izzati liyana : yup! nak aje wat cmtuh..tapi kalau wat betul2 rase cam bung mase jer!haha

    BalasPadam
  11. armouris : nanti singgah baca sana k~

    BalasPadam
  12. I was wondering if you ever considered changing the layout of your blog?

    Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it
    better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two
    pictures. Maybe you could space it out better?
    Also visit my page - amber leaf

    BalasPadam